Türkiye koşullarına uygun uluslararası standartlarda bir liman modelinin oluşturulması - Kapucı, Orhan (My University, 2010)
Dünya ve ülkemiz deniz ticareti ayrı ayrı incelenmiş olup, bu ticaretin içerisinde önemli bir yere sahip olan dünya limanlarının durumları ile ülkemiz limanlarının mevcut durumları karşılaştırılmış ve limanlarımızın uluslararası standartlara gelebilmesi için uygulanması gereken planlama yöntemleri araştırılmıştır. Ülkemizin artan yük talebinin karşılanması ve Ege ile Akdeniz Bölgesi konteyner taşımacılığında söz sahibi olabilmemiz için yapılması planlanan Kuzey Ege Çandarlı Konteyner Limanı için hazırlanmış olan Çevre Etki Değerlendirmesi incelenmiştir. İnceleme neticesinde Kuzey Ege Limanı'nın gerçekleşmesinin yalnızca bölgesel boyutta değil aynı zamanda ulusal boyutta da gerek ekonomik gerekse sosyal olarak önemli faydalar sağlayacağı ve ülkemiz ekonomisinin gelişmesinde lokomotif rolü üstleneceği anlaşılmıştır. Ülkemiz limanlarında kullanılması gereken bilişim sistemleri araştırılmış ve limanlarda enerji maliyetlerinin düşürülmesi ve daha çevreci enerji sistemlerinin kullanılabilmesi için ülkemiz şartlarına uygun kullanılabilecek alternatif enerji sistemlerine de yer verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Deniz ticareti; Liman planlama; Liman bilişim sistemleri