Perlit kullanılarak pentakloranitrobenzen adsorpsiyonu - Deler, Ömer (My University, 2011)
Pestisitler modern tarımda zararlıların kontrolü amacıyla kullanılan önemli bileşenlerdir. Pestisitlerin kontrolsüz olarak kullanılması, toprak, hava ve yüzey ile yeraltı su kirliliklerine sebep olmaktadır. Perlit adsorpsiyon yeteneği yüksek bir madendir, genleşmiş ve genleşmemiş olarak iki farklı türü bulunmakta ve bu iki farklı türde farklı fiziksel özellikler göstermektedir. Türkiye rezerv açısından dünyada ikinci sırada yer almaktadır. Bu çalışmada, pentakloronitrobenzen içeren alkollü çözeltilerden PCNB`nin uzaklaştırılması için perlit madeninden yararlanılmıştır. PCNB adsorpsiyonunu etkileyen başlangıç konsantrasyonu, pH ve sıcaklık gibi faktörlerin etkisi araştırılmıştır. Farklı sıcaklıklardaki denge verilerini incelemek için Freundlich, Langmuir, Temkin ve Dubinin-Radushkevich (D-R) izotermleri kullanılmıştır. Çalışılan tüm sıcaklıklarda denge verilerini Temkin izotermi daha iyi temsil ettiği görülmüştür. Deneysel verilere pseudo I. derece, pseudo II. derecede kinetik modeller ile partikül içi difüzyon modeli uygulanmış, reaksiyon kinetiğinin pseudo I. dereceden kinetik modeli takip ettiği bulunmuştur. Termodinamik analizleri sonucunda H negatif ve Gibbs serbest enerji değişimi ise pozitif bulunmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Adsorpsiyon; Perlitin fiziksel ve kimyasal özellikleri; Pestisitler