Konaklama yapılarının mekânsal organizasyonu üzerine bir inceleme - Ayvaz, Cüneyt (My University, 2007)
Çalısma üç ana bölümden olusmaktadır. Birinci bölümde, asırı koşullarda turizm olgusunun psikolojik ve biyolojik temellerine inilerek bu aktivitelerin bazı insanlar tarafından niye talep edildiğinin nedenleri ortaya konulmustur. Ortaya konulan bu nedenlerin, yapılmıs birçok evrensel psikolojik arastırma kaynaklarına dayandırılarak, en basit sekliyle tamamen ve sadece biyolojik bir ihtiyaçtan kaynaklandıgı sonucuna yer verilmistir. İkinci bölümde, asırı olan birçok kosul arasından seçilen "iklimsel asırılıkların" tanımları,optimum konfor aralıklarının net sınırları çizilerek, yapılmıstır. Bu asırı iklim kosullarının damimarlık/form ile etkilesimlerindeki genel prensiplere yer verilmistir. Bölüm sonunda, bu bölgelerde yapılmıs seçilmis konaklama tesisleri tanıtılmıstır. Üçüncü bölümde ise konaklama tesislerindeki mekânsal organizasyon ve kademelenmenin incelenmesi için seçilen "mekân dizimi analizi" yöntemi ile yöntemin isleyisi tanıtılmıs, buçalısmada da, kültürün yapısını en belirleyici ögelerinden birisi olan "iklimin" en asırı sartlarının, seçilen örnek konaklama tesislerindeki mekânsal organizasyonlar üzerindeki etkisi, matematiksel olarak ortaya konmaya çalısılmıstır. Kültürler arası çalısmalarda biçimlendirilen yapma çevreye iliskin mekânsal farklılıkları, sezgilerin ötesinde, matematiksel olarak analiz etmeyi amaçlayan bu çalısmalarda "Axman" bilgisayar programının mekândizim analizi sonuçları kullanılmıstır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Asırı iklim tipleri; Asırı turizm psikolojisi; Mekânsal kademelenme; Mekân dizim analizi