Mudanya'da geleneksel konut mimarisinin gelişimi ve günün şartlarına uyarlanması üzerine bir inceleme: 3. Bölge - Çağlarım, Neşe (My University, 1994)
Türkiye Cumhuriyeti zaman içinde bünyesinde büyük uygarlıkların doğup büyüdüğü ve izlerini halen taşıdığı Anadolu topraklarında kurulmuştur. Uygarlıkların oluşturduğu kültür mirası Türkiye'nin sanayileşme sürecinde geçirdiği sosyal, ekonomik ve fiziksel değişimler sonucu bugün yok olma tehlikesiyle karşı karşı yadır. Mudanya, Bursa'nın deniz yoluyla en kısa sürede İstanbul ve Marmara ile ulaşım sağladığı iskelesi konumundadır. İstanbul ile olan ticaret ilişkisini Mudanya iskelesinden sürdürmüştür. Bir dönemin başkenti olan Bursa'nın dışarıya açılan iskelesi olması nedeniyle Mudanya önemli bir yerleşim olmuştur. Endüstrileşme den fazla etkilenmese de bugün Bursa'nın yazlığı durumunda olması hızlı bir yapılaşmaya girmesine neden olmuştur. Yapıya duyulan ihtiyaç, geleneksel konutların çağdaş yaşamın gereklerine cevap vermemesi, Mudanya'nın geçmişten aldığı kültür mirasının önemli bir birimi olan sivil mimarlık örneklerinin tahribine hatta yok olmasına neden olmaktadır. Değişen yaşam koşulları karşısında varlığını devam ettirmeye çalışan gelenek sel dokunun korunması ve gelecek kuşaklara miras olarak bırakılması bir zorunluluktur. Geleneksel dokuyu oluşturan konutlar, kullanan insanların yaşam biçimini, kül tür ve estetik değerlerini yansıtır, koruma bilincinin oluşturulması, geleneksel dokunun gelecek kuşaklara bırakılmasını sağlayacaktır. Öncelikle konutların değişen yaşam koşullarına uyumu ve çağdaş standartlara kavuşturulması gerekir. Mudanya genelinde yapılan tespit çalışmaları sonucunda üç bölge belirlenmiş tir. " 3.Bölge " tez kapsamına alınarak, tarih ve kültürel mirasın göstergesi olan geleneksel doku incelenerek, koruma ve restorasyon önerileri getirilmiştir. Tez kapsamında Mudanya ve 3. Bölge'nin fiziksel özellikleri incelenerek, tarih sel gelişim ve fiziksel oluşum sürecinde, geleneksel doku özellikleri belirlenmiştir. Bölgede analizler yapılarak mevcut durum irdelenmiştir. Geleneksel konutların biçimlenişi, yapı elemanları, yapım sistemleri ve malzeme araştırması yapılarak mevcut dokunun özellikleri belirlenmiştir. Elde edilen bilgilerin doğrultusunda koruma ve restorasyon önerileri hazırlanmıştır. öneriler dikkate alınarak oluşturulacak projeyle geleneksel dokunun korunarak yaşatılması ve değerlendirilmesi, halkın koruma bilincinin oluşturulması yapılan araştırma ve çalışmaların amacına ulaştırdığının göstergesi olacaktır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Kentsel yapı; Mudanya; Geleneksel konut mimarisinin gelişimi