Eskiz tabanlı yaratıcı bilgisayar destekli mimari tasarım - Bağcı, Hakan (My University, 2004)
Endüstri devriminin başlaması ile hızlı bir gelişim sürecine giren teknoloji, bir çok alanda kolaylıklar sağlamıştır. Mimarlıkta da tasarım, projelendirme, görselleştirme gibi birçok alanda bilgisayar teknolojileri kullanılmaktadır. Zaman tasarrufu, hatayı geri alabilir oluşu, verinin depolanabilir ve geri çağırılabilir oluşu, 3 boyutlu tasarımı desteklemesi ve foto- gerçekçi yapısı ile mimari bilgisayar programları günümüz ofislerinde geleneksel çizim yöntemlerinin yerini almıştır. Modelleme, projelendirme, sunum ve animasyon konusunda kullanıcıların taleplerini karşılayabilen günümüz programlan, tasarımın temeli olan eskiz konusunda henüz yeterli değildir. Matematiksel kodlarla çalışan bilgisayar altyapısı, sınır tanımadan eskiz yapmak isteyen tasarımcı için bir kalıp (şablon) niteliğindedir. Bu nedenle eskize yönelik tasarım programlan, tasarımcıyı sınırlamadan ek özellikler sunan bir arayüze sahip olmalıdır. Bilgisayarın kullanıcıya sunduğu program arayüzünün yanı sıra, sanal gerçeklik teknolojisinin ilerlemesi tasarımcının tasarladığı objeyi interaktif olarak sorgulamasını sağlamaktadır. Günümüz mimarlığı şuan ki dünya koşulları ve ihtiyaçlara göre çözüm üretmektedir. Yerçekimi, iklim, korunma ve bannma gibi birçok etken tasanmı yönlendiren temel verilerdir. Gelecekte teknoloji sayesinde tasarlanacak olan ortam ve koşullar değişebilir. Sanal mimarlığın ve sanal gerçekliğin önü açılarak tasarım arayüzü farklı bir boyut kazanabilir. Tez konum olan "Eskiz Tabanlı Yaratıcı Bilgisayar destekli Mimari tasarım" (Sketch-based Creative Computer Aided Architectural Design) geleneksel tasarımın ilk safhası olan eskizin kağıt düzlemi yerine bilgisayar ortamında yapılabilirliğini ve tasarımın geleceğini sorgulamaktadır. Bu amaçla günümüz bilgisayar programlan ve yeni araştırmalar incelenmiş, geleneksel tasarım yöntemleri ile bilgisayarın kullanıcıya sunduğu özellikler karşılaştırılmıştır. Günümüz bilgisayar sistemlerinin eskiz konusunda yeterli olmamasına rağmen, gelişim ivmesi yüksek olan bilişim teknolojileri sayesinde, gelecekte bilgisayarın tasarım alanında da mimarinin vazgeçilmez bir parçası olacağı görülmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Eskiz; Bilgisayar destekli yaratıcı tasarım; Teknoloji; Kağıt-ekran ikilemi; Sanal mimarlık