İnternette pazarlama açısından müzayede siteleri ve tüketicilerin müzayede siteleri hakkındaki tutumları - Boyacıgil, Bengü (My University, 2008)
Türkiye'de internet kullanımının yaygınlaşması ile beraber internetten alışveriş yapan kullanıcı sayısı da giderek artmaktadır. İnternet üzerinden alışverişe duyulan yoğun ilgi internette pazarlamanın çeşitlenmesine sebep olmuştur. İnternette pazarlamanın türlerinden biri de internet müzayedeleridir (e-müzayede). Geleneksel pazarlama yöntemleri ile ulaşılamayacak kadar çok tüketiciye internet üzerinden kolayca ulaşılabilmesi müzayedelerin de internete taşınmasına sebep olmuştur. E-müzayede türleri içerisinde doğrudan bireysel kullanıcıyı hedefleyen tüketiciden tüketiciye (C2C) e-müzayede siteleri büyük bir potansiyel yakalamıştır. Ebay ile küresel bağlamda yoğun ilgi gören e-müzayedeler Türkiye'de etkisini GittiGidiyor ile göstermiştir.Bu çalışmada internette pazarlama açısından müzayede siteleri incelenmiş, tüketicilerin müzayede siteleri hakkındaki tutumları belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan analizlerde kullanılan veriler, internet üzerinden alışverişlerinde müzayede sitelerini kullanan tüketicilerden anket yöntemi ile toplanmıştır. Araştırma sonucunda tüketicilerin müzayede sitelerine güven duyma konusunda ve bu sitelerde satın alma sürecine ilişkin değerlendirmelerinde kararsız kaldıkları, müzayede sitelerinde karşılaşılan olumsuzluklara ilişkin ifadelere katıldıkları, müzayede sitelerinin hizmetlerinden oldukça memnun oldukları gibi sonuçlara varılmıştır. Ayrıca müzayede sitelerini uzun süredir kullanan, bu sitelerden sık alışveriş yapan, sayısal olarak çok alışveriş yapan ve yüksek miktarda harcama yapan tüketicilerin müzayede sitelerinin hizmetlerine ilişkin değerlendirmelerinin, diğer tüketicilere oranla daha olumlu olduğu sonucuna varılmıştır.Türkiye'de müzayede sitesi kullanıcılarının sayısı arttıkça, tüketicilerin müzayede siteleri hakkındaki tutumlarının farklı boyutları daha kolay incelenebilecektir. Bu çalışmada incelenen boyutlar konusunda ise tüketicilerin kararsızlığı göze çarpmaktadır. Türkiye'de 6 senedir var olan e-müzayedeleri tüketicilerin çoğunun yakın zamanda keşfettikleri ve yeni yeni tanımaya başladıkları düşünülürse bu kararsızlık normal karşılanmalıdır. Zaman içerisinde müzayede siteleri daha iyi tanındıkça ve benimsendikçe bu tarz çalışmalardan daha net sonuçların alınacağı öngörülmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2008
Keywords: İnternette pazarlama; İnternette müzayede; Müzayede avantajları