Güç sistemlerinde durum kestirimine yeni bir yaklaşım - Ermiş, Nurten (My University, 2003)
1960'ların sonlarından günümüze kadar incelenmeye devam eden güç sistemi durum kestirimi, karmaşık bara gerilimlerinin güvenilir ve doğru kestirimini hesaplamak için kullanılan bir tekniktir. Durum kestirimcisinin girişleri, çoğunlukla, bara gerilim gen liklerinin, hat güç akışlarının ve bara güç enjeksiyonlarının az güvenilir ve hatalı ölçüm leridir. Güç sistemlerinin durum kestirimi, güç sistemi değişkenlerinin kullanışlı ve doğru izlenmesini ve kontrolünü sağlayan ekonomik bir araçtır. Bu tezde, sürekli durum koşullarında, Lp (p = 1, 2 ve oo) durum kestirimcilerinin ve kombinasyonlarının üç fazlı dengeli güç sistemine uygulandığında ki davranışları karşılaştırılmaktadır. Durum kestiriminde genel yaklaşım, ölçüm denklemlerinin farkını mimimum yapmaktır. Kestirim, bu farkı ölçmek için kullanılan norma bağlıdır. Lp kes tirimcilerinin performansı, hem normal hem kötü verinin olduğu koşullarda karşılaştırıldı. Sonuçlar, Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE) 6 baralı ve 30 baralı test sistemlerinden elde edilmiştir. Bulgular, doğruluk ve hesaplama süresi açılarından karşılaştırılmıştır. Bu çalışmanın en önemli sonucu şudur: gerilim genliklerinin ve gerilim faz açılarının kestiriminde farklı Lp durum kestirimcileri tek olarak uygulandığında, oldukça kötü ölçüm verileri kullanıldığı durumlarda dahi, Lj en küçük mutlak değer kestirimcisi en küçük hataya, L2 en küçük kareler kestirimcisi ise en küçük hesaplama süresine sahip iken, L2 kestirimcisinin Lj ve Z,» kestirimcileri ile kombinasyonu kullanıldığında, hem Lj hem de Z.» kestirimcisi için gerekli hesaplama süresi dolayısıyla da iterasyon sayısı azalmıştır. Bu kombinasyon metodunda, ilk iterasyonda L2 en küçük kareler kestirimcisi, daha sonra yakınsama sağlanıncaya kadar da Lj ve Lm kestirimcileri kullanılır. Uygun fıltreleme tekniği ve ağırlıklı faktörler kullanılarak, kestirimcinin çıkışı daha da iyileştirilebilir. Bu tezde, sınırlı sayıdaki örnek sistem ile sınırlı sayıdaki ölçüm kümesi kullanılarak elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Güç sistem durum kestirimi; L1 en küçük mutlak değer