Ziya Gökalp'in ahlak felsefesi - Karaşahan, Yakup Emre (My University, 2017)
Bu tez Osmanlı devletinin son dönem önemli düşünürlerinden Ziya Gökalp'in ahlak felsefesini incelemek amacıyla yazılmıştır. Gökalp'in Felsefe Dersleri isimli eseri temel kaynak olarak kullanılmakla birlikte diğer tüm eserlerindeki ahlak ile ilgili düşünceler de dikkate alınarak Gökalp'in "Toplumcu Ahlak" ismiyle ortaya koyduğu ahlak felsefesinin teorik temelleri ve pratik uygulamaları kapsamlı ve ayrıntılı bir şekilde ele alınmaya çalışılmıştır. Çalışmamızda, ahlak felsefesinin felsefi temeli, meşruiyeti, değerlerin subjektivitesi, ahlak felsefesinde yöntem sorunu gibi tartışmaların yanı sıra; ahlakın, din, metafizik, Batı medeniyeti, hak, vicdan ve yaptırım ile ilişkilerinin neler olduğu tartışılmış ve Gökalp'in toplumcu ahlaka dair tartışmaları ele alınmıştır. Ayrıca Gökalp'in bireysel, toplumsal, ailevi ve milli ahlak vazifeleri ile ilgili düşünceleri de ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017
Keywords: Toplumcu ahlak; Kültür; Vatanseverlik; Türkçülük; Ziya Gökalp ve felsefe