Karbondioksit kullanan soğutma sistemlerinde soğutucu akışkan tarafının modellenmesi ve performans parametrelerinin belirlenmesi - Özdemir, Selim (My University, 2011)
SAN-TEZ programı dahilinde yürütülen 00238.STZ.2008-1 kodlu proje kapsamında, buzdolabı için genel bir çevrim simülasyonu programının hazırlanması planlanmıştır. Her ne kadar literatürde CO2 için -10°C'ye kadar bazı sayısal ve deneysel çalışmalar mevcut olsa da, özellikle -10°C'den daha düşük buharlaşma sıcaklığı gerektiren uygulamalar için yapılmış herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Derin dondurucu bölmesine sahip ev tipi buzdolaplarında buharlaşma sıcaklığının -30°C mertebelerinde olması nedeniyle, -10°C'den daha düşük sıcaklıkların da incelenmesi ve bu sıcaklıklar için optimum egzoz basıncı değerlerinin belirlenmesi gerekmektedir. Ticari olarak temin edilmiş olan CO2 kompresörlerinin performansının belirlenebilmesi için deneysel bir sistem kurulmuş ve kompresör performans karakteristikleri deneysel olarak elde edilmiştir. Simülasyon çalışmalarına paralel olarak yürütülecek çalışmalarla soğutucu akışkan olarak CO2'in test edilebilmesi için bir buzdolabı çevriminin kurulması ve farklı çalışma şartlarında bu çevrimin performansının belirlenmesi ile simülasyon çalışmalarının doğrulanması planlanmıştır. Bu kapsamda çıkarılacak matematiksel modelin çözümü için bir MATLAB programı kullanılarak simülasyon programına alt bir modül oluşturulacaktır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Soğutma sistemleri; Soğutucu akışkanlar ve küresel etkileri; Ozon tüketme potansiyeli (ODP); Küresel ısıtma potansiyeli (GWP); Matlab programı ve hesaplamalar