Akım taşıyıcıları kullanarak aktif devre sentezinde yeni olanaklar - Sedef, Herman (My University, 1994)
Bu tezde, CDBA elemanı kullanılarak 1 - kapılı ve 2- kapılı temel analog devreler tanıtılmış ve n. dereceden akım transfer fonksiyonlarının gerçekleştirilmesine ilişkin genel devreler verilmiştir. Bu devrelerin elde edilmesinde ayrıştırma ve işaret akış diyagramı yöntemlerinden yararlanılmıştır. İkinci bölümde, CDBA elemanı tanıtılmış ve CMOS'larla ±3V gerilimle çalışan CDBA topolojisi sunulmuştur. Bu topoloji, Sedef ve Acar tarafından 2000 yılında sunulan devrenin geliştirilmesiyle elde edilmiştir. CMOS CDBA devresi, TÜBİTAK YİTAL 1.5 u parametrelerine göre gerçeklenmiştir. PSPICE programı ile DC, AC ve geçici hal analizleri yapılmış ve devrenin performansı incelenmiştir. Üçüncü bölümde, literatürde karşılaşılan ve aktif devre sentezinde çok kullanılan temel devre elemanları tanıtılmış ve bunlara ilişkin çıkış büyüklükleri ve işaret akış diyagramları elde edilmiştir. Bu temel devreler, CDBA elemanı ile gerçeklenmiştir. Dördüncü bölümde, işaret akış diyagramı yöntemleri tanıtılmış ve n. dereceden akım modunda çalışan genel aktif filtre yapılan verilmiştir. Beşinci bölümde, her bir işaret akış diyagramı yöntemi için akım modunda çalışan dördüncü dereceden alçak geçiren, yüksek geçiren, band geçiren, band söndüren ve tüm geçiren filtre devreleri verilmiştir. PSPICE programı ile simülasyonları yapılmış ve Bode diyagramları çizilmiştir. Simülasyonlarda, ideal CDBA ve CMOS'larla gerçeklenen CDBA devresi karşılaştırılmıştır. Altıncı bölümde, CMOS CDBA devresinin serimi TÜBİTAK YİTAL l.5\ı kurallarına göre çizilmiş ve tümdevre haline getirilmiştir. Serim aşamasında oluşan parazitik kapasiteler hesaplanmış ve post simülasyonu gerçekleştirilmiştir. Yedinci bölümde, bu çalışmada elde edilen tüm sonuçlar özetlenmiştir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Akım taşıyıcıları; Akım taşıyıcıları simülasyonu