Cumhuriyet Senatosu'nda Milli Birlik Grubu - Kenaroğlu, Barış (My University, 2006)
27 Mayıs askeri müdahalesinden sonra Türk siyasi hayatı, yeni bir yasama organı olan "Cumhuriyet Senatosu" ile tanıştı. Ve Türkiye 12 Eylül askeri müdahalesine kadar çift meclisli parlamenter sistemle yönetildi. 27 Mayıs'ı gerçekleştiren subayların bir kısmı da Senato'da "Tabii Senatör" olarak yerlerini aldılar. Cumhuriyet Senatosu, 1961 -1980 yılları arasında toplam 496 senatörü sıralarında ağırladı. Askeri müdahaleyi gerçekleştiren askerler ve yeni anayasanın oluşturulmasında büyük rol oynayan öğretim üyeleri; müdahaleden önce iktidarda olan Demokrat Parti'nin (DP) parlamenter sistemi işlemez hale getirmesi ve partinin elde ettiği çoğunluğu parlamentonun üzerinde görmesi gibi nedenlerle Cumhuriyet Senatosu'nun kurulmasına karar vermişlerdi. Cumhuriyet Senatosu, alt meclis olan Millet Meclisi'nin kabul ettiği kanun tasarılarını onaylama ya da reddetme yetkisine sahip, denetleme görevi yapması gereken bir yasama organıydı. Bir tasarının kanunlaşması için, Senato'nun onayı gerekliydi. Ancak bu süre içerisinde Cumhuriyet Senatosu, Millet Meclisi'nin kabul ettiği her tasarıyı onaylayıp kanunlaştırarak denetçi bir yasama organı olma görevini yerine getiremedi.Senato; seçimle işbaşına gelen üyeler, Cumhurbaşkanınca seçilen kontenjan üyeleri ve Tabii Üyelerden oluşuyordu. Tabii Senatörler, anayasaya göre hayatları boyunca parlamenter olma hakkını kazanmışlardı. Tabii Senatörler, 19 yıllık parlamenterlik hayatlarında, ülkeyi ilgilendiren iç politika, dış politika ve ekonomi konularında görüşlerini ortaya koydular. 1964 yılında ise daha organize siyaset yapabilmek için Milli Birlik Grubu'nu kurdular. 12 Mart 1971 askeri müdahalesine kadar etkin bir siyaset sürdüren Tabii Senatörler, bu dönemde DP'nin devamı olan AP ile çeşitli konularda tartışmalara girdiler. 12 Mart'tan sonraki dokuz yıllık dönem ise MBG'nin sessiz yıllarıdır. Geçmiş on yıla oranla daha az faaliyetin gösterildiği 1971-1980 dönemi 12 Eylül askeri müdahalesi ile sona ermiş ve MBG, Cumhuriyet Senatosu ile birlikte tarihe karışmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006
Keywords: Cumhuriyet senatosu; 12 Mart döneminde BMG