Abdülhamid-I Külliyesi koruma ve değerlendirme önerisi - Karga, Öznur (My University, 2000)
Çalışmanın giriş bölümünde konunun amacı, kapsamı ve bu çalışmanın gelişmesinde kullanılan yöntemler anlatılmıştır. İkinci bölümde, Bahçekapı Semti'nin ve yakın çevresinin tarihsel gelişimi ve fiziksel olarak nasıl biçimlendiği ele alınarak, önemli yapılar incelenmiştir. Üçüncü bölümde, Abdülhamid-I Dönemi'ndeki mimari faaliyetler ve bunların arasında Abdülhamid-I Külliyesi'nin yeri ve önemi incelenmiştir. Dönemin hassa baş mimarı olan Mehmed Tabir Ağa'ya yaptırılan diğer yapılar incelenmiş ve bir liste oluşturulmuştur. Dördüncü bölümde, İstanbul'da bir padişah tararından yaptırılmış olan ve son külliye yapısı olarak nitelendirilen "Abdülhamid-I Külliyesi ve Yapılan"mn mimari açıdan araştırılıp değerlendirilmesine, hangi mimari anlayış ve konseptte planlanmış olduklarının çözümlenmesine çalışılmıştır. Bu amaçla külliyeyi oluşturan yapılar mekansal, yapısal, cephe ve bezeme özellikleri ile ele alınmış, yapıların rölöveleri hazırlanmıştır. Beşinci bölümde, Külliye'de meydana gelen fonksiyonel ve malzemeye yönelik hasarlar bütün birimler için belirlenmiş ve bu hasarları oluşturan nedenler anlatılmıştır. Ayrıca külliyede oluşan bu hasarlara karşı geliştirilecek koruma önerileri belirlenmiş ve bu amaçla restorasyon projesi hazırlanmıştır. Bunlara ilaveten yeni verilecek işlevlerin gerektirdiği donanımlar da belirlenmeye çalışılmıştır. Altıncı bölümde ise, inceleme alanında bulunan yapıların yıpranmasındaki ana etkenler ele alınmış ve bunlar sonuçlan ile değerlendirilmiştir. Bölgedeki tahribatların önüne geçebilmek için yapılabilecek çalışmalar sıralanmış ve açıklanmıştır. Ayrıca yeniden değerlendirme süreci irdelenmiş ve Abdülhamid-I Külliyesi örnek gösterilerek çalışmanın amacı vurgulanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Bahçekapı semti; Abdülhamid-ı külliyesi