Kış turizmi ve kış sporları tesisleri biçimlendirme süreci için veri tabanı modeli (Erciyes Tekir yaylası örneği) - Demir, Kemal (My University, 2000)
Dağlık alanlarda kış mevsimi turizm - spor ve rekreaktif değerlere ilginin sürekli artması ve etkin planlama kavramından yoksun olması niteliksiz mekansal gelişmelere yol açmaktadır. Bu çalışmada, kış turizmi ve kış sporları tesislerine yönelik fiziksel biçimlenmeye katkı sağlamak amacıyla çevresel, iklimsel ve işlevsel etkenlere ilişkin veriler ışığında veri tabanı modeli geliştirilmiştir. Ayrıca "Erciyes Kış Turizm Merkezi Tekir Yaylası" örneği veri tabanı modeli ile test edilmiştir. Yedi bölümden oluşan tezin: Birinci bölümde, Kış turizmi ve kış sporları tesisleri açısından, fiziksel biçimlenme sürecine yönelik araştırmanın amacı, kapsamı ve yöntemi açıklanmıştır. İkinci bölümde, Dağlık alanların önemi vurgulanarak, kış turizmi, kış sporları, kayak alanları, mekanik tesisler, konaklama ve rekreaktif tesislere yönelik kavramlar ve kullanım ilkeleri ile kış turizm olgusunun mekansal gelişim süreci değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde, Planlama - planlama sürecine ilişkin bölgeleme, yer seçimi, yerleşim merkezi, kayak pistleri ile mekanik tesislere yönelik doğal ve işlevsel veriler saptanmıştır. Dördüncü bölümde, Tasarım - tasarım sürecine yönelik doğal, işlevsel ve ayrıntılı düzenleme verileri belirlenmiştir. Beşinci bölümde, Kış turizmi ve kış sporları tesislerine yönelik, planlama ve tasarıma katkı sağlanması amacıyla fiziksel biçimlenme verileri ışığında veri tabam modeli geliştirilmiştir. Altıncı bölümde, "Erciyes Dağı Tekir Yaylası Kış Turizm Merkezi" mekansal gelişimi irdelenmiştir. Elde edilen veri tabam modeli ile test edilerek, geleceğe yönelik önerilere yer verilmiştir. Yedinci ve son bölümde, Kış turizmi ve kış sporları tesisleri biçimlenme sürecine yönelik veriler, planlama, tasarım ve veri tabanı modeli açısından değerlendirilmiştir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Kış turizmi; Kış sporları; Kış tesisleri; Erciyes Tekir Yaylası; Erciyes dağı