Hibrit bir taşıt tahrik sisteminde içten yanmalı motor ile elektrik motorunun şanzıman girişine güç iletimi için aktarım sistemi tasarımı - Yıldız, Doğukan (My University, 2021)
Küresel ısınmanın etkilerinden en önemlisi olan karbon salınımı büyük bir problemdir. Araçların birim km başına daha düşük CO2 salınımı gerçekleştirmesi için çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Ancak yakın gelecekte salınan emisyonu düşürmenin yolu hibrit araçlardan geçmektedir. Hibrit araçlarda güç iletim şekilleri; parallel hibrit, seri hibrit ve güç paylaşımlı hibrit olmak üzere üç şekilde gerçekleşmektedir. Bazı hibrit güç iletim sistemlerinde içten yanmalı motor aracın hareketine doğrudan katkıda bulunabilir, bazı hibrit güç iletim sistemlerinde içten yanmalı motor aracın hareketine doğrudan katkıda bulunmaz. En önemli amaç, içten yanmalı motor ve elektrik motorundan elde edilen gücün şanzıman ve tekerleklere problemsiz bir şekilde iletilmesidir. Bu tez çalışmasında, deneysel bir süreç tasarlanarak içten yanmalı motor ve elektrik motorunun birbirlerinden bağımsız olarak şanzıman girişine güç iletebilmesi için tasarım yapılmıştır. İçten yanmalı motorun şanzıman girişine güç iletebilmesi için kuru tip kavrama yerine tork iletim miktarını ve kavrama durumlarını elektronik sinyaller ile kontrol edilmesini sağlayan elektromanyetik kavrama kullanılmıştır. Elektrik motorunun şanzıman girişine güç iletimi zincir-dişli mekanizması ile gerçekleştirilmiştir. Elektrik motorunun şanzıman girişine içten yanmalı motordan bağımsız olarak güç iletebilmesi için tek yönlü kavrama kullanılmıştır. Bu kavrama ile elektrik motorunun içten yanmalı motoru döndürmesinin önüne geçilmiş ve içten yanmalı motor ve elektrik motorunun güç iletimini bağımsız bir şekilde yapılması sağlanmıştır. Bu çalışmada ise süreci deneysel doğrulamak için sistem tasarlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021
Keywords: Hibrit araçlar; Elektromanyetik kavrama; Güç iletimi; Tek yön rulman