Su kıyılarının ekolojik açıdan değerlendirilmesi ve restorasyonu - Kuşak, Bahriye (My University, 2006)
Su kıyıları, sulara ait ekosistemler ile karalara ait ekosistemler arasında geçi bölgelerini oluşturur. Su kıyısı tipleri olan alçak-basık kıyılardan, plajlar ve sulak alanlar, dar-yüksek kıyılar, göl ve akarsu kıyıları ile eski kıyılar yarı karasal ekosistemlerdir. Yarı karasal ekosistemler olan su kıyıları, flora ve fauna için ya am mekanı (habitat) oluştururlar. ki ekosistem arasında geçi bölgesi olması nedeniyle her iki ekosisteminde tür ve biyolojik çeşitlilik bakımından birçok özelliklerini barındırırlar. Ayrıca kıyı şeridini koruma ve erozyon kontrolü, ta kın koruması, su ve çevre kirliliğini önleme, rüzgar ve fırtınadan koruma ve mikro iklim gibi bir çok fonksiyonları vardır. Ancak su kıyıları anılan bu ekolojik önem ve işlevlerini yapılan tahribatlar ve bozulmalar ile yerine getirememektedir. Bu tez kapsamında, su kıyılarının ekolojik açıdan ne kadar önemli oldu u belirtilerek, meydana gelen bozulmalar ve nedenleri ile su kıyılarında yapılacak restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verilmiş tir. Bitkiler kullanılarak yapılan restorasyon çalışmalarından olan biyolojik onarım teknikleri açıklanmış , Dünya ve Ülkemizden restorasyon çalışmaları örnekleri ve planlama ilkeleri verilmiştir. Sonuç ve öneriler kısmında ise, su kıyılarının ekolojik açıdan değerlendirilmesi ile restorasyon çalışmalarının sürdürülebilirliğinin sağlanması için sonuç ve öneriler getirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Ekoloji ve ekosistem; Su kıyılarının özellikleri; Su kıyılarında bozulmalar