Metal çerçeveli giydirme cephelerde granit ve uygulama sistemleri - Kalmaz, Aslıhan (My University, 2001)
Metal çerçeveli giydirme cephelerin opak bölgelerinde kullanılan granit ocaktan çıkarıldıktan sonra bir takım kesim ve yüzey işlemleri geçirerek cephe kaplama elemanına dönüşmektedir. Bu işlemler sonrasında plaka haline gelen granitler, granit plakaları cepheye bağlayan tespit elemanları ve taşıyıcı ızgaralar rüzgar yükü, deprem yükü, ısıl gerilmeler... gibi dış faktörlerin etkisi altında kalmaktadır. Gerek granitin plaka haline gelinceye kadar geçirdiği süreç gerekse sistemi etkileyen fiziksel-kimyasal faktörler granitin boyutlandırümasını, taşıma ve uygulama sistemlerini etkilemektedir. Bu çalışmada, granit giydirme cephe sistemini etkileyen faktörlerin belirlenmesi sonucunda yapılan statik hesaplar doğrultusunda plaka ve tespit elemanlarının ölçülendirilmesi, taşıma ve uygulama sistemlerinin incelenmesi ve yapı iç-dış konforunu sağlayacak şekilde granitin detaylandırılması amaçlanmaktadır. Tezde öncelikle giydirme cephe kavramı tanımlanmış, saydam ve opak bölgeler konusunda bilgi verilmiştir. Granitin tanımı, yapısı, teknik özellikleri anlatılarak, ocaktan kullanıma kadar geçirdiği aşamalar, boyutlandınlması sırasında dikkat edilmesi gerekenler, taşıma ve uygulama sistemleri ile uygulama aşamaları ele alınmıştır. Bu süreçlerde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri konusunda bilgiler aktarılmaya çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Giydirme cepheler; Metal çerçeveli giydirme cephelerde örtü; Granit