304 Kalite paslanmaz çelikte gerilmeli korozyon çatlaması - Keleşoğlu, Ergün (My University, 1993)
Ostenitik paslanmaz çelikler korozif ortamlar için en yaygın kullanılan malzemelerdir. Bu malzemeler özellikle klorür iyonları içeren ortamlarda Gerilmeli Korozyon Çatlamasına (GKÇ) maruz kalmaktadır. Doğada bu tür ortamlara deniz suyunun olduğu yerlerde rastlanmaktadır. Klorür İÜ ortamlardaki GKÇ mekanizmalarının anlaşılması amacıyla pek çok çalışma yapılmış ve günümüzde de yapılmaktadır. Bu çalışmada AISI 304 tipi paslanmaz çeliğinin NaCl içeren ortamlardaki GKÇ davranışının Sabit Deformasyon Hızı Deneyi (SDHD) ile incelenmesi için gerekli deney düzeneğinin kurulması ve konu hakkında gerekli bilgilerin derlenmesine çalışılmıştır. Konunun tam olarak anlaşılabilmesi için başlangıçta genel korozyon hakkında ve paslanmaz çelikler hakkında bilgi verilmiştir. GKÇ oluşum mekanizmaları ve aşamaları belirtilmiştir. GKÇ deneyleri uygulama esaslarına göre Statik Yüklemeli Deneyler ve Dinamik Yüklemeli Deneyler olarak iki genel grup altında incelenmiştir. Dinamik yüklemeli deney türü olan SDHD hızlı bir deney türü olması ve işletme şartlarına uygun koşulları oluşturması nedeniyle yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. Yazının son bölümünde SDHD hakkında daha detaylı bilgi verilmiş ve Y.T.Ü. Metalürji Mühendisliği Bölümünde bu tür deneyler için kullanılabilecek şekilde tasarlanmış deney düzeneği hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: Çelik; AISI 304 Kalite paslanmaz çelik; Korozyon