Yeraltı su seviyesi altında bulunan yapı elemanlarında su yalıtım uygulama yöntemleri ve kullanılan malzemeler - Nam, Elif (My University, 1997)
Yeraltı su seviyesi altında bulunan yapı elemanları, yeraltı suyunun hidrostatik basıncına maruz kalırlar. Basınç etkisiyle yeraltı suyu, beton elemanların en küçük gözeneklerinden bile rahatlıkla yapı bünyesine girer. Yapıya girdiği zaman kaba ve ince yapıya önemli boyutta zarar verir. Yapı içindeki kullanıcı fiziksel, ruhsal ve ekonomik açıdan olumsuz etkilenir. Tez, yeraltı suyunun yapının yeraltı elemanlarına ve yapının kendisine verdiği zararlardan korunmak için, iyi bir su yalıtımının nasıl yapılacağım anlatmaktadır. Birinci bölüm olan giriş bölümünde, tezin amacı, sınırlılıkları ve hangi yöntemler izlenerek yazıldığı konulan açıklanmıştır. İkinci bölümde, yeraltı suyunun oluşumu, yapının yeraltı elemanlarına olan etkileri ve dolayısıyla yapıya verdiği fiziksel ve kimyasal zararlar belirtilmiştir. Bu bölümden yeraltı suyunun hidrostatik basınç ve içerdiği kimyasalların etkisi ile hem ince, hem de kaba yapıya büyük zarar verdiği ve yapının ömrünü oldukça kısalttığı ortaya çıkmıştır. Üçüncü bölümde, yeraltı suyundan korunmak için yapılan yalıtımda kullanılan en çağdaş yalıtım malzemeleri ve uygulama metodları tanıtılmıştır. Basınçlı su yalıtmamda kullanılacak iki çeşit malzeme vardır: modifiye polimer bitümlü yaktım örtüleri ve plastik esaslı yalıtım örtüleri. Malzeme uygulama metodu olarak, her iki malzemenin de yüzeye tam olarak yapıştırıldığı metodlar kullanılır. Yalıtım uygulama sistemlerinde, bazı yapı elemanlarının geçirimsiz betondan oluşturuldukları göz önüne alınarak bölümde ayrıca, betonu geçirimsiz kılan katkı malzemeleri de tanıtılmıştır. Dördüncü bölümde yapının konumuna göre yalıtım yöntemleri ve uygulama aşamaları anlatılıp, her aşamada dikkat edilmesi gereken noktalar üzerinde durulmuş ve detay anlatımları şekillerle desteklenmiştir. Tezde sadece dış yalıtım sistemleri ele alınmıştır. Yapı bittikten sonra yapılan iç yaktım sistemi, tez kapsamı dışındadır. Dıştan yapılan yalıtım sistemi, yapı çukurunun konumuna göre ikiye ayrılır: yapı çukurunda temel perdesi dışında bir insanın çalışmasına imkan olan yerlerde dıştan uygulama, çalışma mesafesi olmayan yerlerde içten uygulama yöntemi kullanılmaktadır. Beşinci bölüm olan sonuç bölümünde, tezden elde edilen sonuçlar aktarılmış, proje safhasında yapılması gereken işlemler ile uygulama sırasında uyulması gereken kurallar maddeler halinde sıralanmış ve yaktım uygulaması alanında tam bir basan için bazı öneriler sunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Yeraltı suyu; Temel yalıtımlarında kullanılan malzemeler