Cumhuriyet Dönemi ahlak eserlerinde milli ahlak kavramının analizi - Uygur, Özlem (My University, 2019)
Bu çalışmada Cumhuriyet Dönemi'nde milli ahlak kavramının etkisi ve kavramın ne şekilde ele alındığını ortaya koymak amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda milli ahlak kavramına yer veren eserlerden oluşturulan örneklem aracılığıyla milli ahlak kavramının; içeriksel, kavramsal ve kaynakça bakımından analiz edilmesi söz konusudur. Kültürler arasında ortak olan evrensel ahlaki değerler mevcut olmasına rağmen, ahlakın milli bir karaktere sahip olduğu iddiası toplumların o ahlaki değere ulaşırken izlediği yolun farklılık göstermesi sebebiyle meydana gelmektedir. Milletlerin kendi şuuruyla beslenen kültürün en önemli parçalarından biri olan ahlakın, milli bir kimlik taşıması evrensel ahlaki değerlerin reddi şeklinde anlaşılmamalıdır. Milli ahlak evrensel ahlaki değerlere ulaşma yolunda atılan ilk adımdır. Ahlakın milli bir karaktere sahip olduğu düşüncesi çerçevesinde Türk ahlakının varlığını kanıtlama ve özelliklerini ortaya koyma amacı taşıyan eserler incelendiğinde Batı tarafından dayatılan evrensel değerlerin Türk kültüründe halihazırda mevcut olduğu düşüncesi hakimdir. Teknik anlamda Batı medeniyeti karşında yaşanan yenilgi ahlaki anlamda söz konusu değildir. Yapılması gereken, mevcut ahlaki değerlerin tekrar ele alınarak daha güçlü bir şekilde ortaya koymak olarak belirlenmiştir. Türklerin İslamiyet’i kabul etmesi üstün olan ahlaki özelliklerine olumlu bir şekilde yansımıştır. Maddi ve manevi değerler arasında köprü kuran Türk-İslam kültürü ideal kültür olarak kabul edilmektedir. Evrensel ahlaki değerlere ulaşmanın yolu öncelikle kendi kültürünü tanımak ve ona hizmet etmekten geçmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Milli ahlak; Sosyal ahlak; Vicdan; Devlet; Vatan