Çift amaçlı tesislerde tatlı su üretiminin teknik ve ekonomik incelenmesi - Özistek, Barış (My University, 2002)
Su yaşayan her canlı için temel bir ihtiyaçtır. Dünyada içilebilir suyun yeterli miktarda bulunmadığı yerlerde, deniz suyunun desalinasyonu maliyeti karşılayabilen ülkeler tarafindan oldukça kullanılan bir yöntemdir. Dünyada günde 13,300,000 metrekübün üzerinde taze su, deniz suyunun desalinasyonu ile üretilmektedir ve kurulu tesislerin yaklaşık %67'sinde MSF sistemi kullanılmaktadır. Araştırmada mevcut desalinasyon sistemleri ve özellikle ticari olarak kullanılan MSF, MED, ve RO proseslerinin çalışma prensipleri incelenmiştir. Bu araştırmada Türkiye'de mevcut çalışan bir elektrik santralına desalinasyon ünitesinin eklenmesi, ve sonuçta ortaya çıkan elektrik ve su birim maliyetlerinin hesaplanması incelenmiştir. Örnek tesis olarak Ambarlı elektrik santralının 3 buhar türbini ele alınmış ve bunların her birine bir MSF ünitesi eklenecek şekilde dizayn yapılmıştır. Araştırmada birim maliyetlerin hesaplanması için çeşitli maliyet metodları sunulmakta, ve bunlara göre yapılan hesaplamalarda oluşan farklılıklar tartışılmaktadır. Ayrıca bu araştırma mevcut sade elektrik üreten bir santrala MSF ünitesi eklemek yoluyla bir çift maksatlı tesis elde edilmesi halinde ürünlerin maliyetini hesaplamada kullanılabilinecek bir maliyet metodu sunmaktadır. Ambarlı santralında bir çift maksatlı tesise dönüştürme çalışması yapıldığında elektrik birim maliyeti yaklaşık %10 artmaktadır. Su birim maliyeti ise anlamlı olarak 1,2- 1,8 $/m3 aralığında bulunmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Tatlı su ihtiyacı; Dünyada desalinasyon ve çift maksatlı tesisler; Tuzlu su arıtma yöntemleri