Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik politikaları (1992-2002) - Yıldırım, Serdar (My University, 2003)
Kuzey Irak Kürtleri Körfez Savaşı sonrası Saddam Hüseyin'in saldırılarına karşı oluşturulan güvenli bölgelerinde 1992 yılında kendi yönetimlerini kurdular. Seçimler yapıldı ve bir meclis oluşturuldu. Daha sonra kurulan Hükümet 'Kürt Federe Devleti' ni ilan etti. Kürtler, Irak içinde federal bir yapı kurmak istiyorlardı. Daha sonra Kürtler, kısa süren bir iç barış döneminden sonra, iç çatışmalara düştüler. 4 yıl süren iç çatışmalar bölgede iki hükümetli bir yapı ortaya çıkardı. Bu döneminin ardından, çevre ülkelerin ve ABD'nin yoğun baskısı ile bir ateşkes ve barış dönemine geçildi. Bu çalışmada; 1992 'de Kürt Federe Devleti kurulduktan sonraki gelişmeler çerçevesinde Türkiye'nin Kuzey Irak politikaları incelenmeye çalışılmıştır. 1992 sonrası gelişmeler ayrıntılı olarak incelenmiş ve her olaya Türkiye'nin tepkisi ve geliştirdiği politikalar çerçevesinde Türkiye'nin Kuzey Irak politikası anlaşılmaya çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2003
Keywords: Kuzey ırak’da dini etnik ve demografik yapı; Kuzey ırak tarihi; Körfez savaşı ve kuzey ırak kürt federe devletinin kuruluşu; Kuzey ırak kürt federe devletinin kuruluşundan 11 eylül 2001’e kadar Türkiye’nin kuzey ırak politikaları