Modüler üretim sistemlerinde otomasyon - Aydınel, Ateş Evren (My University, 1999)
Otomasyon teknolojisinde en çok kullanılan donanımlar, bunların teknik özellikleri, iletişim protokolleri, programlanmaları ve pratik uygulamalardaki kullanım yerleri incelenmiştir. PLC'ler ve programlanmaları, temassız algılayıcılar (sensörler), analog-dijital sinyallerin değerlendirilerek işlenmesi ve Fieldbus endüstriyel iletişim ağı protokolleri gibi genel otomasyon konularında ayrıntılı teknik ve uygulama bilgileri verilmiştir. Modüler üretim sistemleri temel alınarak, materyal akışı düzeneklerinde hangi tip otomasyon komponentlerinin kullanıldığı incelenmiş ve her biri için ayrı ayrı kullanım bilgileri verilmiştir. Yeni bir modüler otomasyon sistemi kurulması-planlanmasında izlenecek aşamalar belirtilmiş ve taşıma (robot) tekniği, vakum tekniği gibi materyal iletimine yönelik özel konulara da değinilmiştir. Küçük ve orta ölçekli endüstriyel tesislerde modüler otomasyon sistemleri, esneklik, hassasiyet ve üretim kapasitesi açısından ideal çözümler olmasına rağmen, bilgi eksikliği ve ilk kurulum maliyetlerinin yüksekliği sebebiyle pek tercih edilmemektedirler.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Modüller üretim sistemlerinde otomasyon; Materyal akışı taşıma (robot) tekniği; Algılayıcılar (sensörler) iletişim teknolojisi; SPS programlama analog değer işlenmesi