50-60 cc'lik dört stroklu otto motorlarınının dizayn ve test koşullarının araştırılması - İbiş, Tarık (My University, 2004)
Dört stroklu küçük hacimli benzin motorları zirai ilaçlama uygulamalarında, bahçe ekipmanlarında, jeneratörlerde, bazı hafif karayolu taşıtlarında ve daha bir çok alanda son zamanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Dört stroklu küçük hacimli motorlar yüksek verimleri, düşük yakıt sarfiyatları ve düşük egzoz emisyon seviyeleri ile iki stroklu motorların yerine almaktadır ve ulaşım araçları dışında da kullanımları günden güne artmaktadır. Küçük motorlar esasında prensip olarak taşıt motorlarına benzer yapıdadır. Ancak yüksek devirlerde işletildiklerinden atalet kuvvetleri daha büyüktür. Bu motorların tasarımında farkı yaratan nokta kullanılan imalat yöntemi ve malzeme seçimidir. Uygulamada bazı bileşenler için taşıt motorlarında kullanılan malzemelerden daha yüksek dayanıma sahip malzemelerin kullanılması kaçınılmazdır. Bu motorların performans testleri yine taşıt motorlarının testlerine benzemektedir. Ancak daha hassas yüklenmeleri için genellikle yüksek devirlerde çalıştırılabilen elektrikli fren sistemleri kullanılır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: İçten yanmalı motorlar; Küçük hacimli motorların ilk harakete geçirilmesi ve durdurulması; Küçük hacimli motorlarda yakıt sistemi ve karışım teşkili; Küçük hacimli motorlarda elektrik sistemi; Küçük hacimli motorlarda ekzoz ve soğutma sistemi; Küçük hacimli motorlarda yağlama sistemi; Kullanım alanları ve uygulama örnekleri; Küçük hacimli motor tasarımı