Belirsizliğe tahammülsüzlük ve psikolojik sermayenin değişime hazır bulunuşluk üzerindeki etkisi - Fida, Selahaddin Şamil (My University, 2017)
Belirsizliğe tahammülsüzlük ve değişime hazırbulunuşluk arasındaki ilişkide psikolojik sermayenin aracılık rolünü belirlemek çalışmanın temel amacıdır. Çalışmanın örneklemi bankacılık sektöründe çalışan 421 kişiden oluşmaktadır. Değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek için "Belirsizliğe Tahammülsüzlük", "Psikolojik Sermaye" ve "Değişime Hazırbulunuşluk" olmak üzere üç ayrı ölçek kullanılmıştır. Araştırma kapsamında toplanan veriler IBM SPSS programı yardımıyla çözümlenmiştir. Veriler üzerinde faktör analizi, Cronbach alpha, Pearson momentler çarpımı korelasyonu, regresyon analizi yapılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, belirsizliğe tahammülsüzlüğün değişime hazırbulunuşluğu negatif bir şekilde etkilediği ortaya çıkmıştır. Ayrıca, belirsizliğe tahammülsüzlüğün psikolojik sermayeyi negatif bir şekilde etkilediği, psikolojik sermayenin ise değişime hazırbulunuşluğu pozitif bir şekilde etkilediği bulunmuştur. Aracılık rolüne ilişkin yapılan analiz sonucunda ise, belirsizliğe tahammülsüzlük ve değişime hazırbulunuşluk arasındaki ilişkide psikolojik sermayenin aracılık rolünün olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışanların belirsizliğe tahammülsüzlüklerinin değişime hazırbulunuşlukları üzerindeki negatif etkisi psikolojik sermaye aracılığıyla ortadan kalkmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017
Keywords: Belirsizliğe tahammülsüzlük; Psikolojik sermaye; Değişime hazırbulunuşluk