Kurumsal yönetim uygulamalarının firma değeri üzerine etkileri - Topcu, Ayper (My University, 2007)
Türkiye, son yıllarda yaşanan iç ve dış ekonomik gelişmelere paralel olarak yatırımcıların ilgi odağı haline gelmiş ve ülkeye yabancı sermaye girişi hız kazanmıştır. Bu gelişmeler ışığında, bu tezin amacı, Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlerin, kurumsal yönetime verdikleri önemin şirket performansına nasıl etki ettiğinin araştırılması ve kurumsal yönetim ilkelerine uyum ile çeşitli şirket performans ölçütleri arasındaki ilişkinin ölçümlenmesidir. Literatürde kurumsal yönetim ile şirket değeri ilişkisinin ölçümlenmesi üzerine çeşitli tartışmalar mevcut olmakla birlikte, şirket değerini etkileyen kurumsal yönetim değişkenlerinin ülkeden ülkeye değişiklik arz ettiği düşünülmektedir. Literatürdeki bu tartışmaları bir adım ileriye götürebilme amacı ile hazırlanmış olan bu tez anketindeki sorular, Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlere özgü düzenlenmiştir. Hazırlanan anket, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 Endeksinde yer alan şirketlerin yönetim kurulu üyelerine, finansal raporlama ve muhasebeden sorumlu genel müdür yardımcılarına, yatırımcı ilişkileri birimlerinde çalışan yönetici ve yetkilileri ile diğer üst yöneticilerine yöneltilmiştir. Ankette kurumsal yönetim uygulamaları ve firma değeri ilişkisi 6 ana bölümde sorulan sorular ile araştırılmıştır. Bu bölümler hissedar hakları ve şeffaflık, mali şeffaflık, yönetim kurulu yapısı ve sorumlulukları, paydaş hakları, yönetimin hak ve menfaatleri, kurumsal yönetim uygulamaları ve şirket performansı ilişkisi üzerine görüşler bölümleridir. Alınan cevaplar analiz edilmiş ve bu şirketlerin kurumsal yönetim uygulamaları konusunda geldikleri nokta ile kurumsal yönetim uygulamalarının firma değeri ile ilişkisi aranmıştır. Bu tezin sonucunda, şirketlerde yönetim kurulunun yapısı ve sorumlulukları ile ilgili kurumsal yönetim uygulamalarının firma değeri üzerinde etkisi olduğu saptanmıştır. Diğer ana başlıklar ile firma değeri arasında ise herhangi bir ilişki saptanamamıştır. Bundan başka, sonuçlar, kurumsal yönetim uygulamaları konusunda bu ana başlıklarda yapılan çalışmaların çoğunluğunun da birbiri ile ilişkili olduğu gösterir niteliktedir. Ülkemizde bu ölçümlemenin yapılması için gereken olgunlaşma süresi henüz geçmemiştir. Dolayısı ile burada sıralanan konu başlıklarının tümünde kurumsal yönetim uygulamalarının firma değeri üzerine etkisinin bu çalışmada ölçümlenememiş olmasının temel nedeninin bu durum olduğu düşünülmektedir. Kurumsal yönetime şirketler tarafından verilecek önemin sonuç ve etkileri önümüzdeki yıllarda daha net bir biçimde gözlemlenebilecektir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007
Keywords: Kurumsal yönetim tarihçesi ve gelişimi; Türkiye'de kurumsal yönetim uygulamaları; Oecd kurumsal yönetim ilkeleri