Gıdık gazetesi inceleme, tahlilî fihrist, seçme metinler - Can, Muhammet (My University, 2014)
Gıdık gazetesi, 3 Kasım 1910 tarihinde çıkarılmaya başlanan ve 10 Ekim 1912 tarihine kadar yayın hayatını sürdüren, Arap harfli bir Türkçe mizah gazetesidir. Gazetede güncel haberlerin mizahi bir üslupla değerlendirildiği yazıların yanında hikâye, şiir, roman gibi edebi türlere de yer verilmiştir. Refi Cevat ve Ahmet Rasim gibi çok önemli gazetecilerle çalışan Gıdık'ta ayrıca Mahmut Yesari, Server İskit, Cemil Cem, Mehmet Sıtkı gibi çok sayıda önemli yazar ve karikatürist görev almıştır. Bu çalışmada, Gıdık gazetesi, beş ana bölüm halinde incelenmektedir. Birinci bölümde, Osmanlı'da basın hayatı ve mizah üzerine bilgi verildikten sonra, ikinci bölümde Gıdık gazetesi şekil ve içerik itibariyle analiz edilmiştir. Üçüncü bölümde de yazar fihristi ve tüm yazıların kısa lerinin de yer aldığı tür fihristi çıkarılmıştır. Dördüncü bölümde ise gazeteden seçilen bazı metinler, transliterasyon yapılarak Latin harflerine aktarılmıştır. Son bölüm olan sonuç bölümünde de gazetenin özellikleri, önemi ve içeriğiyle ilgili genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2014
Keywords: Gıdık Gazetesi; Basın; Mizah; Refi Cevat; Ahmet Rasim