Ekstrüzyon matrislerinde kanal uzunluğu ve ön odanın araştırılması - Arabacı, Alibey (My University, 1996)
Bu teorik araştırmada, plastik şekil verme yöntemlerinden biri olan ekstruzyon yönteminde matris kanal uzunluğunun ve ön odanın matris dizaynına ve malzeme akışına olan etkileri incelenmiştir. Bilindiği gibi ekstruzyon yöntemi günümüzde çok yaygın uygulama alanı bulmuştur. Geliştirilen yöntemler ve takımlar sayesinde, ekstruzyon parametreleri ve dolayısıyla mamul kalitesi iyileşmiştir. Malzeme akışını iyileştirmek, ekstruzyon kuvvetini düşürmek, kaliteli mamul elde etmek, üretimi zor olan profilleri üretmek ve sistemi ekonomikleştirmek için matris üzerinde yapılan dizayn çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmada önce ekstruzyon yöntemleri ve malzeme akışı üzerinde durulmuş, matris ve matris şekilleri incelenmiştir. Matris kanalı araştırılarak kanal uzunluğunun matris dizaynına ve malzeme akışına olan etkileri bulunmuştur. Eğim açısının, sürtünmenin, kaynama tabakasının, aşınmanın, leplemenin ve nitrasyon tabakasının matris kanal uzunluğu, malzeme akışı ve profil kalitesine olan etkileri incelenmiştir. Son olarak matriste ön odanın işlevi araştırılarak malzeme akışına olan etkisi incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Ekstrüzyon yöntemleri; matris ve matris kanalı