Bergama altın madeni atıklarının cam sanayisinde değerlendirilmesi - Türkkal, İhsan Mert (My University, 2006)
Bütün insanların kirlenmemiş, temiz bir ortamda yaşama arzuları doğuştan getirdikleri bir özelliktir. Toplulukların bu arzuları doğrultusunda temiz bir çevrede faaliyet göstermeleri en tabii haklarıdır ve hiç kimsenin dikkatsizlik, ihmal veya kasıtlı olarak bu ortamı bozmasına izin verilmemelidir. Teknolojinin ilerlemesiyle beraber atıkların uzaklaştırılması ile ilgili problemler de giderek artmaya başlamıştır. Fakat ülkelerin gelişebilmesi ve modern çağa ayak uydurabilmesi amacıyla sanayileşmesi gerekmektedir. Bu sebepten atıklar sahip oldukları bazı özelliklerden dolayı tekrar kullanılabilir veya atıkların başka bir amaç için kaynak gösterilebilirliği araştırılmalıdır. Bu çalışmada, Bergama-Ovacık Altın Madeni arıtma tesisi arıtma çamurunun fiziksel, kimyasal özellikleri ve cam sanayinde değerlendirme olanağı araştırılmıştır. Bergama-Ovacık altın saflaştırma tesisinde üretim sırasında her yıl 277882 ton arıtma çamuru oluşmaktadır. Bu arıtma çamurunun kimyasal özellikleri araştırıldığında cam üretiminde hammadde olarak kullanabileceği ispatlanmıştır. Ek kimyasal maddeler ilavesiyle cam türlerinden teknik(Pyrex) cam, yüksek alüminalı (Supremax) cam ve düz cam üretilmiştir. Atığın karakteristik özelliklerinin üretilen camlar üzerindeki etkileri incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Arıtma çamurları; Dünyada ve ülkemizde arıtma tesisleri; Cam sanatı; Cam türleri