Seramik kabuklu döküm yöntemleri - Erçetin, Fikret (My University, 1999)
Seramik kabuklu döküm yöntemleri düzgün yüzeyli, yüksek boyutsal hassasiyetli, ince ayrıntıların elde edilebildiği döküm yöntemleridir. Bu döküm yöntemleri demir esaslı ve demir dışı alaşımlar için kullanılmasının yanında daha çok yüksek erime noktalı alaşımların dökümünde tercih edilir. Yeni bir yöntem olmamalarına rağmen ticari uygulaması 20. yy. 'in ikinci yarısında gerçekleşmiştir. Bu tezin kuramsal kısmı, seramik kabuklu hassas döküm ve seramik kalıba döküm yöntemlerinin tanımlanması, genel özellikleri ve bu tezin esasını teşkil eden etil silikat bağlı Şov (Shaw) karma seramik kalıp üretimini kapsamaktadır. Deneysel çalışmalarda vagon tekerleğinin dökümünde gerekli olan karma kalıbın tasarımı ve üretimi yapılmıştır. Seramik kalıp hazırlanmasında destek malzemesinin tane boyutu, seramik tozların ve bağlayıcının bileşimi belirlenmiştir. Pelteleşmenin seramik kabuğunun özellikleri üzerinde önemli etkisi olduğundan, değişik koşullarda seramik bulamacın pelteleşme miktarının belirlenebilmesi amacıyla yeni bir düzenek geliştirilmiştir. Üretilen seramik kalıpların sertleştirme işlemi alevle yakılarak yapılmıştır. Seramik kalıbın ısıl özellikleri alüminyum alaşımından tekerlek dökülerek test edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Seramik; Kabuklu döküm; Mum alma işlemleri