Örgütsel değişim ve örgütsel değişimde örgüt kültürünün yeri ve önemi - Polat, Esra (My University, 2003)
Çalışmanın amacı örgütsel değişme ve örgütsel değişmede örgüt kültürünün yeri ve öneminin incelenmesidir. Çalışmanın ilk bölümünde örgüt kültürünün ne olduğundan söz edilmektedir. Ayrıca bu bölümde örgüt kültürünün özellikleri, fonksiyonları ve benzer kavramlarla ilişkilerinden de bahsedilmektedir. Çalışmanın ikinci bölümü örgütsel değişim ile ilgilidir. Bu bölümde örgütsel değişimin etkinlik, verimlilik artırma gibi amaçlarından söz edilmektedir. Ayrıca değişimi daha iyi anlamak için değişime direnç konusu incelenmiş, ardından değişim modeli, değişim uygulamaları, örgütsel değişim yaklaşımları ve günümüz işletmelerde değişim uygulamalarına yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, örgüt kültürü ile örgütsel değişimin ilişkisi ele alınmaktadır. Örgüt kültürünün yararları, öğrenilmesi ve geliştirilmesi, yönetilmesi, örgüt kültürünün değişmesi, değişimin başarısı ve değişimle beraber örgüt kültürünün değişmesi konularıyla bölüm tamamlanmıştır. Dördüncü bölümde ise, konu ile ilgili araştırmaya yer verilmektedir. Araştırmanın amacı, çalışanların örgüt kültürü algılan ve değişime karşı tutumlarım anlayabilmek, bunların demografik özelliklere göre ve şubelere göre farklılıklarım saptayabilmektir. Bunu gerçekleştirmek için veri toplama aracı olarak, örgüt kültürü algılan, değişime karşı tutumlar ve demografik özelliklere ilişkin sorulardan oluşan bir anket formu uygulanmıştır. Anketin örgüt kültürüne ilişkin sorularında Litwin ve Stringer' den, örgütsel değişime ilişkin sorularında ise Öğr. Gör. Dr. Turhan Erkmen'in Doktora Tezi çalışmasından yararlanılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre, çalışanların kültür algılan ile değişime karşı tutumları arasında oldukça yakın bir ilişki vardır ve çalışanların örgüt kültürü algılan ve değişime karşı tutumları da olumludur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2003
Keywords: Örgüt kültürü; Örgütsel değişime; Örgütsel değişim yönetiminde örgüt kültürünün yeri ve önemi