Betonarme yapılarda onarım ve güçlendirme ve maliyet analizi - Doğramacı, Nihan (My University, 2003)
Betonarme elemanlar ekonomik ömürleri süresince deprem, yangın, korozyon gibi harici veya aşırı yükleme, kullanım amacının değişmesi gibi etkenler altında hasara uğrayabilirler. Bu hasarlar etkinin şiddetine göre kılcal çatlaklardan göçmeye kadar geniş bir yelpazede dağılırlar. Yapısal hasarlara yapılacak müdahale öncesi hasarı oluştum faktörler incelenmeli, gerekli analizler yapılmalı, hasarı ve onu oluşturan faktörleri ortadan kaldıracak çözümler araştırılmalıdır. Öncelikle hasarın derecesi tespit edilmeli, doğru teşhis konulup yürürlükteki çerçevesinde problem ortadan kaldırılmalıdır. Öncelikle hasarın ve hasar düzeyinin belirlenmesi, yapı hakkında verilecek kararın (onarım, güçlendirme, yıkım vs..) doğruluğu açısından oldukça önemlidir. Oluşan hasarların onarımı ve güçlendirilmesinde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu çalışmada, ülkemizdeki yapıların büyük bir bölümünü oluşturan betonarme yapıların onarım ve/veya güçlendirme yöntemleri hakkında genel bir inceleme yapılmıştır. Bu yöntemlerin etkinliği ve yapılacak onarım ve güçlendirme işleminin maliyeti ile onarım ve güçlendirme esnasında yapıya verilen hasarın düzeltilmesi (parke, fayans, boya vb. maliyetler) dahil toplam maliyetle yapının tekrar yapılması halindeki analizleri incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Betonarme yapılarda onarım ve güçlendirme malzemeleri; Onarım yöntemlerinin uygulanması; Betonarme kirişlerinin güçlendirilmesi; Betonarme kolonlarının güçlendirilmesi; Perde duvarla güçlendirme; Temel güçlendirme yöntemleri