İran'ın deprem bölgesi olan ''Doğu Azerbaycan'' ilindeki köy evlerinin biçimsel ve yapısal yönlerden irdelenmesi ve ıslahı üzerine bir çalışma - Zamankhanı, Jajal Salek (My University, 2009)
Önemli bir deprem kuşağı üzerinde bulunan İran'ın büyük bir bölümü sismik risk taşımaktadır. Ülkenin deprem haritası ile nüfus dağılım haritası karşılaştırıldığında, nüfusun yoğun olduğu bölgelerin genelde yüksek riskli deprem bölgelerinde yer aldığı görülmektedir. Bu nedenle genellikle İran'da meydana gelen depremler, çok sayıda can kaybı ve ciddi ekonomik kayıplara yol açan afetlere dönüşmüştür. Kırsal bölgelerde binaların çoğunun düşük kaliteli ve depreme dayanıksız yapılar olması, oluşabilecek hasar boyutlarını daha da artırmaktadır. Bu durumda İran'da özellikle kırsal bölgelerdeki konut binalarının depremden etkilenebilirlik riskinin azaltılması konusunda yapılan her çalışma büyük önem taşımaktadır.Bu çalışmada, önemli bir deprem bölgesinde bulunan Doğu Azerbaycan ilindeki kırsal konutların biçimsel ve yapısal özelliklerinin irdelenmesi ve bölgeye uygun, yerel mimari özellikleri dikkate alınarak, kaliteli ve depreme dayanıklı yapım yöntemlerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Altı bölümden oluşan bu tez çalışması esas itibariyle kırsal yerleşim alanlarında deprem afetinin azaltılmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Deprem; Yığma yapı; Sismik performans