Pultruzyon yöntemiyle PMC üretimi ve üretim parametrelerinin nihai malzeme özelliklerine etkisi - Bahar, Ali Meriç (My University, 2009)
Bu tezin amacı, yüksek üretilebilirlik imkanı sağlayan pultruzyonla plastik matrisli kompozit malzeme üretme prosesinin, üretim parametrelerinin optimizasyonunun sağlanmasına yardımcı olmaktır. Günümüzde ilerleyen teknolojinin isteklerine karşılık verebilmek için kullanılan malzemelerin performanslarının üst düzey olması gerekmekte ve bu da kullanılan malzemelerin yüksek mekanik özelliklerine karşın, rahat üretilebilme, ekonomik ve tabi ki düşük ağırlık olmasıyla sağlanabilecektir Pultruzyon ile plastik matrisli kompozit malzeme üretimi son yıllarda önemli bir üretim yöntemi olmuş ve bu bahsedilen özelliklere cevap verebilecek nitelikte özelilklere sahiptir. Çünkü pultruzyon yöntemi ile sürekli ve yüksek mekanik özelliklere sahip nihai ürün üretilebilmektedir. Konvansiyonel malzeme tipleri ve üretim yöntemleriyle karşılaştırıldığında, pultruzyonla plastik matrisli kompozit malzeme üretimi, hızlı, güvenilir, ağırlığına oranla çok daha yüksek mekanik özelliklere sahip ürün elde edilmesine fırsat tanımaktadır. Bu çalışmada da pultruzyon yöntemi detaylı olarak açıklanmış, proses adımları, teçhizat ve donanım, pultrude ürünlerin özellikleri, kullanım alanları gibi bir çok konuya değinilmiştir. Ayrıca deneysel bölümlerde pultruzyon üretim parametrelerinden biri olan farklı çekme hızlarına sahip numuneler test edilerek nihai ürün özellikleri incelenmiştir. Bunun yanısıra, atmosfere açık ortamlarda nem ve güneş ışığına maruz kalan kompozit profillerin bu ortamlar altındaki değişiklikleri de deneysel olarak irdelenerek bazı sonuçlar elde edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Pultruzyon; Plastik matrisli kompozit; Çekme hızı; Sonlu elemanlar; Pultruzyon; Plastik matrisli kompozit; Çekme hızı; Sonlu elemanlar; Abaqus