HF modem tasarımı ve uygulaması - Çipli, Görkem (My University, 2007)
HF bandında yapılan haberleşmeler, bu bandın yoğunluğu ve ilgili frekanslarda dalganın yayılımının gösterdiği karakteristik özellikleri nedeniyle hataya açık ve problemlidir. Bu bozulmaların üstesinden gelecek ve HF üzerinden sayısal veri iletişimine olanak tanıyacak çeşitli algoritmalar geliştirilmiştir. Bu algoritmalar, gerek filtreleme teknikleri gerekse kodlama teknikleri olmak üzere çok çeşitlidir. Bu frekanslar üzerinden haberleşme yapılabilmesi amacıyla NATO tarafından birçok standart tanımlanmıştır. Bu standartlardan biri STANAG 4285 standardıdır. Bu standart, 75 baud'dan 2400 baud' a kodlu ve 1200 baud'dan 3600 baud'a kadarda kodsuz haberleşmeyi BPSK, QPSK, 8PSK modülasyonlarının kullanımıyla tanımlamaktadır. Bu sırada çeşitli bozucu etkilere karşı verici ve alıcı tarafında sayısal veri üzerinde yapılabilecek işlemleri ve analog sinyal üzerinde yapılabilecek adaptif işlemleri tanımlamaktadır. Bu tezde de bit oranı olarak 1200 baud seçilmiş ve STANAG tarafından bu bit oranı için tanımlanan QPSK modülasyonu/demodülasyonu uygulanmıştır. Bununla beraber konvolüsyonel kodlama, konvolüsyonel serpiştirme, adaptif kanal denkleştirme, viterbi kod çözme gibi işlemlerle performans artırılmaya çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Sayısal İletişim ve Modem Haberleşmesi; Göz Diyagramları; Uyumlu Filtreleme