Kabak çekirdeği yağının süperkritik CO2 ortamında ekstraksiyonu - Onart, Kıvılcım (My University, 2011)
Kabak çekirdeğinden süperkritik koşullarda CO2 kullanılarak gerçekleştirilen ekstraksiyon çalışmaları ile de kısa zamanda kaliteli yağ eldesi hedef alınarak farklı ekstraksiyon koşullarında elde edilen yağ miktarları ve serbest yağ asitleri baz alınarak uygun çalışma koşulları ve ürünün kullanılabilirliği araştırılmıştır. Araştırmaya tabi tutulan hammaddeler, İskenderun ve Nevşehir yörelerinden temin edilen işlenmiş ve işlenmemiş kabak çekirdekleri ile piyasada bulunan bazı kabak çekirdeği yağlarından oluşmaktadır. Bu hammaddelerin yağ miktarları, serbest yağ asitleri, sabunlaşmayan madde miktarları, iyot indisleri, kırılma indisleri ve yoğunlukları incelenmiştir. Yapılan analizlerin sonucu göz önünde bulundurularak gerekli değerlendirmeler yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Kabak ve kabak çekirdeği; Süperkritik akışkan ekstraksiyonu; Ekstraksiyon sistemi