Elektrik ark kaynağıyla birleştirilmiş parçalarda kaynak dikişine uygulanan ısıl işlemlerin dokusal ve mekanik özelliklere etkisinin incelenmesi - Angigün, Fatih (My University, 1996)
Kaynaklı birleştirmelerde uygulanan ısıl işlemler genellikle kaynak sonrasında kaynak metali ve ısıdan etkilenmiş bölgede meydana gelebilecek olumsuz yöndeki dayanç ve sertlik değerlerinin normal değerlerde tutulması veya normal değerlere getirilmesi amacıyla yapılmaktadır. Bu işlemler, çeliklerdeki karbon ve alaşım elementlerinin miktarına ve parça kalınlığına göre farklılıklar göstermektedir. Bu çalışmada önce kaynağın metalürjisi, kaynaklı yapıların metalürjisi ve mekanik özellikleri ve kaynaklı çelik birleştirmelerin ısıl işlemleri hakkında genel bilgi verilmekte ve sonra düşük alaşımlı bir boru çeliği ile yapılan kaynaklı birleştirmelerde uygulanan ısıl işlemler örnek çalışma olarak sunulmaktadır.

Heat treatment of the welded joints is usually done in order to keep the strength and the herdness values of the weld metal and the heat affected zone at a normal level or to bring them to this normal level. Heat tnearment shows diffenences according to the contents of carbon and the alloying elements and the thickness of the considered workpiece. In the second part of the article the applied Metallurgical of welding, Metalurgical and Mechanical properties of welded joints and Heat treatment of the welded joints in amade from low alloy pipe-steel as an example.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Elektrik; Ark kaynağı; Kaynak dikişi