Afet sonrası ve yurt savunması esnasında hizmet verecek sağlık sistemi ve modülü araştırması - Satıcı, Burhan (My University, 1996)
Ülkemizde yaşanan ve yaşanacak doğal veya yapay afetler, sağlık hizmetleri kapsamında değerlendirilmesi, ilk yardıma ihtiyaç duyan insanlara en kısa yoldan hizmet verilmesi tezin temasıdır. Bu konuda eldeki mevcut imkanlar değerlendirilerek ilave getirilecek sistem ve onun kurulması ele alınmıştır. Ayrıca bu hususta koordine yapacak resmi kurumlar belirtilmiş olup , sistemin kurulmasına ilişkin koordinasyon açısından boyutlar ülke genelinde ortaya konulmuştur. Tema ile ilgili olarak sistemin barışta da hizmet devamlılığının sağlanması düşünülmüş ve konu ile alakalı personel yetiştirilmesinin ihtiyacı ortaya çıkarılmıştır. Temel amacı muhtaç durumda bulunan insanlara en hızlı sağlık hizmeti götürmenin amaç oluşturduğu bu çalışma beş bölüm ve eklerini içermektedir. 1. Giriş bölümünde, çalışma konusuna açıklık getirilerek ülkemizde olan afetler ve yurt savunma olguları ile çalışmanın hedefi, kapsamı ve önemi belirtilmiştir. Yaşanmış afetler ele alınarak incelenmiş sonuçları ile afet sonrası döneme ait sorunlara değinilmiştir. 2. 1. Bölümde belirlenen yıllara göre yaşanmış afetler değerlendirilerek ortaya çıkan sonuçlardan sorunun boyutlarının belirlenmesine çalışılmıştır. Ayrıca yurt savunması asnasında sorunun boyutu belirtilmiştir. Bu sonuçlardan kullanılan sistem ve araçların kritikleri yapılarak ve yaşanmış olayların sonuçları ile beliren sorunlar açıklanmıştır. 3. 2.Bölümde yaşanan ve yaşanacak doğal veya yapay afetlere ve sonuçlarına paralel olarak Sağlık Sistemi evrensel boyuttan ile ele alınmış ülkemiz düzeyinde tarihsel boyutuda verilerek, Cumhuriyet Döneminde çıkan kanun ve tüzükler l!e kamu yararına insanımız sağlığına bakış belirtilerek tüm sağlık sistemi içerisinde konumuzla direkt ilişkili acil servisin yeri, nasıl olması kriterleri ile ortaya konulmuştur. Konu ile ilişkili olan Türk Kızılay ve Türk Silahlı Kuvvetleri ' miz yardım ve sağlık kuruluşları kurum yapıları ve hizmetleri açısından yapılar ele alınmış, kapasiteleri incelenmiştir. Konu ile ilgili mevcut literatür bifgilerininde yaşanmış olaylarla birlikte sonuçlarına değinilmiştir. 4. 3. Bölümde, belirlenen sorunun boyutları kapsamında tasarım sürecine ait temel kararlar ve ihtiyaç programı belirlenerek yapım sürecine ilişkin üretim miktarı, yapım planı ve ilk planlama kararlan ile kullanım sürecine ilişkin amaçlar belirtilmiştir. 5. 4. Bölümde, ihtiyaçlara göre belirlenen sağlık modülünün yapımına dair , tasarı programı, tekniği ve maliyeti kıstasları ile açıklanarak tasan konunun pratikte uygulanması ele alınmıştır. 6. S. Bölüm tezin sonuçlarını içermektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Deprem; Sağlık sistemi