Kentsel kamusal alanlardaki teknolojik gelişmelerin mimarlık ortamı ile ilişkilendirilmesi - Tomruk, Banu (My University, 2002)
Bu çalışmada kamusal alan kavramı, fiziksel kamusal alanlar ve sanal (elektronik ortamdaki) kamusal alanlar olmak üzere iki ayrı bağlamda ele alınmaktadır. Fiziksel kamusal alanlar, tarihsel gelişimi ve kullanım çeşitliliği, teknolojinin gelişmesi ile ne gibi değişimlere uğradığı ve bunun fiziksel mekandaki etkileri üzerinden incelenirken, sanal kamusal alanlar, mekan kavramına getirdiği yeni boyut, günlük yaşantıya etkileri ve kamusal ilişkide yarattığı dönüşümler açısından tartışılmaktadır. Bunun yam sua kamusal alanın yapısı ve önemi, yeni bir ortam/medya/araç olan înternet'in kamusal alan için vaadettikleri incelenmektedir. Bu bağlamda aşağıdaki varsayım tezin tartışma çerçevesini çizmektedir, Elektronik donanımlı kamusal alanlar, geleneksel kamusal alanlara göre daha tanımlıdır ve esnek kullanıma daha kapalıdır. Fiziksel elektronik kamusal alanlarda esneklik fiziksel mekandan teknolojik elemana geçmektedir. Sanal kamusal alanlar ise anarşik ve interaktif doğaları sayesinde sınırsız bir iletişim ve katılım olanağı sağlamakta ancak uzlaşmada yarattığı güçlük ve toplumun yalnızca belirli kesinlerinin etkin kullammına hizmet etmeleri ile fiziksel kamusal alanların yerini almaktan çok onlara bir alternatif oluşturmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Kentsel alan; Kamusal alan; Fiziksel kamu mekanları; Teknolojinin mekana ve yaşantıya uyarlanması; Sanal (elektronik) kamusal alanlar