Ergenlerin algıladığı ebeveynler arası çatışmanın yeterlik, içe yönelim ve dışa yönelim problemleri açısından incelenmesi - Çelik, Gülçin (My University, 2016)
Bu tez, 11-18 yaş aralığındaki ergenlerin algıladığı ebeveynler arası çatışma ile yeterlik, içe yönelim ve dışa yönelim problemleri arasındaki ilişki ve yordayıcılığı inceleme amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla birlikte, Çocukların Algıladığı Evlilik Çatışması Ölçeği’nin ergenler için geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmıştır. Araştırmaya, 11-18 yaş arasındaki 479 ergen ve 229 ergenin annesi katılmıştır. Ergenler, Çocukların Algıladığı Ebeveynler arası Çatışma Ölçeğini, 11-18 Yaş Gençler için Kendini Değerlendirme Ölçeğini ve kişisel bilgi formunu; anneler ise O’leary ve Porter Evlilik Çatışması Ölçeği’ni doldurmuştur. Bulgulara göre, ergenlerin algıladığı ebeveynler arası çatışma ile toplam yeterlik arasında anlamlı bir ilişki gözlemlenememiştir. Ebeveynler arası çatışma ve ders dışı etkinlikler arasında pozitif ve anlamlı ilişki; sosyal yeterlik ve akademik başarı arasında anlamlı ve negatif ilişki olduğu görülmektedir. Ergenlerin algıladığı ebeveynler arası çatışma; etkinlik, sosyal yeterlik ve akademik başarının düşük düzeyde yordayıcısıdır. Ergenlerin algıladığı ebeveynler arası çatışma ile içe yönelim, dışa yönelim ve toplam problem arasında güçlü ve pozitif bir ilişki olduğu görülmektedir. Ebeveynler arası çatışma içe yönelim, dışa yönelim ve toplam problemlerinin yordayıcısı olduğu saptanmıştır. İncelemeler sonucunda, Çocukların Algıladığı Evlilik Çatışması Ölçeği’nin, 11-18 yaş aralığındaki ergenler için geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu belirlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2016
Keywords: Ebeveynler arası çatışma; Çocuklarda görülen problemleri açıklayan teorik yaklaşımlar; Ergenlerde yeterlik, içe yönelim ve dışa yönelim problemleri