Uzaysal ve uzay-zamansal hücresel sinir ağı filtreleri - Tural Polat, Sadiye Nergis (My University, 2009)
Biyolojik organizmalar yüksek miktarda veriyi gerçek zamanlı olarak işlemekte uzmanlaşmıştır ancak bilgisayarda aynı işlemleri yapmak bilgisayarların nokta işlemci yapısından dolayı oldukça zordur. Dolayısıyla bilgisayarda görme çalışmalarında biyolojik sistemleri taklit eden makineler geliştirilmesi yolunda büyük çaba sarf edilmiştir. Böyle görme makineleri retinadakine benzer temel düşük seviyeli özellik algılayıcılarına ihtiyaç duymaktadır. Bu özellik algılayıcılar ölçek, yön, hız gibi yerel görüntü özelliklerini ölçmektedir. Az sayıda bağlantıya sahip aktif dirençsel yayılma ağları olarak adlandırılan modelin bu temel seviyeli özellik algılayıcıların gerçekleştirilmesinde ortak bir yapı sunduğu literatürde gösterilmiştir.Hücresel sinir ağları (HSA) hücre olarak adlandırılan ve yalnızca en yakın komşularıyla haberleşen temel işlem birimlerinin uzayda düzgün dizilmesiyle oluşan bir ağ yapısıdır. HSA yapısı hem biyolojik organizmalara çok benzer bir yapıdadır hem de hücrelerin sadece en yakın komşularıyla bağlantılı olması ve her bir hücre için bağlantı ağırlıklarının genellikle konumla değişmemesi gibi nedenlerden ötürü analog VLSI gerçekleştirme için çok uygundur.Bu çalışmanın konusu HSA ile gerçekleştirilen ve görme sistemlerinin temel özellik çıkarma işlemlerinde kullanılan uzay-zamansal filtre yapılarıdır. Literatürde bu konuda üç temel filtre vardır. Bu filtreler Gabor tipi uzay-zamansal yön seçici filtreler (frekans ayarlı filtreler), hız ayarlı filtreler ve zaman türevli HSA ile gerçekleştirilen bant geçiren filtrelerdir. Bu tez çalışmasında tüm bu filtreler ayrıntılı bir şekilde analiz edilmiş ve simülasyonları yapılmıştır. Uzay-zamansal HSA simülasyonunun aşamaları ile ilgili ayrıntılı bilgi verilmiştir. HSA filtre şablon katsayıları tek tek hesaplanmış ve bazı şablon katsayıları ile ilgili düzeltmeler önerilmiştir.Zaman türevli HSA yapısı literatürde yeni ortaya atılan bir kavramdır. ZTHSA yapısının literatürde var olan tek simülasyonu SIMULINK blok diyagramları kullanarak yapılmıştır ve bu yöntem oldukça karmaşık, çok zaman harcayan ve hataya açık bir yöntemdir. Bu çalışmada ZTHSA için çok basit yapıda ve SIMULINK simülasyonundan yaklaşık kat daha hızlı çalışan bir simülasyon yöntemi tasarlanmıştır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Hücresel sinir ağları; Sürekli uzay ve uzay-zaman filtreleri; HSA