Eğik (omuzlu) bilyalı rulmanlarda değme analizi ve elastohidrodinamik yağ filminin oluşumu - Keskin, İlknur (My University, 2004)
Bu çalışmada eğik (omuzlu) bilyalı rulmanların geometrisi ve kinematiği ayrıntılı bir şekilde ele alınarak yuvarlanma elemanları ile bilezikler arasındaki bağıntılar belirtilmiş ve geometrik çizimler SolidWorks programı ile yapılmıştır. Yüksüz durumda iken eğik (omuzlu) bilyalı rulmanlarda yuvarlanma elemanının iç bilezik ve dış bilezikle teması noktasaldır. Yüklü durumda ise temas eliptiktir.Çalışma esnasında nokta ve çizgi temaslarda yüksek basınçlar söz konusu olduğu için yuvarlanma elemanlarında ve bileziklerde deformasyonlar meydana gelmektedir. Basınç yüksek olunca EHL olayı ortaya çıkar. EHL yağlama birbirlerine göre kayma ve yuvarlanma hareketi yapan nokta ya da çizgi temasında bulunan yüzeyler arasındaki yağlama olayını ifade eden bir mühendislik terimidir. Çalışmada, bu konunun duayenlerinden Grubin'in, Cameron'un, Hamrock ve Dowson'ın EHL yaklaşımları derlenmiş ve sayısal bir örnekle uygulamaya konmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Eğik (omuzlu) bilyalı ruman; elastohidrodinamik yağlama teorisi