Dövme döküm - Luş, Hüseyin Murat (My University, 1999)
Sıkıştırmak döküm (dövme döküm) yöntemi son şekline yakın boyutlarda, parça üretimine uygun, dövme ve döküm işlemlerini bir arada barındıran bir döküm yöntemidir. Yöntem dövme işlemiyle üretilen parçaların yüksek mekanik özellikleriyle dökümün ekonomisi ve dizayn genişliğine aym anda sahiptir. Yeni bir yöntem olmamasına rağmen ticari uygulaması 20. yy. 'm ikinci yarısında gerçekleşmiştir. Yöntem yüksek basınç etkisiyle boşlukları giderir ve mikroyapısal iyileşmeyi sağlar. Mikroyapısal iyileşme ve boşluksuz yapı döküm sonrası yapılan işlemlerin olabilirliğini arttırır ve son boyutlara yakın üretim imkanı işleme maliyetini azaltır. Sonuçta sıkıştırman döküm ürünleri döküm ürünleri içerisinde en yüksek mekanik özellikleri sergilemektedirler. Bu çalışmanın kuramsal kısmını sıkıştırmak dökümün tanımlanması, genel özellikleri ve özellikle alüminyum alaşımlarına uygulanışı oluşturmaktadır. Deneysel çalışmalarda %12 Si içeren alüminyum alaşımı kullanılarak sıkıştırmak döküm yöntemiyle mühimmat gövdesinin üretimi yapılmıştır. Bu amaçla önce gerekli sıkıştırmak döküm makinesi kurulmuş ve sıvama döküme geçiş için ön hazırlık yapılmıştır. Bunu takiben %12 silisyum içeren alüminyum alaşımı kullanılarak sıkıştırmak döküm yöntemiyle mühimmat gövdesi üretilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Dövme döküm tekniği; Dövme döküm malzeme özellikleri; Alüminyum alaşımların dövme dökümü