Küçükçekmece Gölü sedimentinde ağır metal (Zn2+, Fe2+ Cu2+) adsorpsiyonu - Okumuş, Elif (My University, 2007)
Dogada var olan ancak endüstriyel faaliyetler sonucu su, toprak, hava ortamındaki miktarlarıartan agır metaller çevresel etkileri nedeniyle önem arz etmektedirler. Dogal sulak alanlardakontrolsüz endüstriyel desarjların sonucu olarak karsımıza çıkan agır metaller yalnızca sukütlesinde degil, sulak alanların sediment yapılarında da birikmektedirler. Bulunduklarıortamlarda birikebilen agır metaller, canlı yasamı için olumsuz etkiler göstermektedirler. Sukütlesi içinde ve sediment yapı üzerindeki mikro ve makro canlıların bünyesine katılarakbesin zincirine katılmaktadırlar. norganik yapıları nedeniyle su ortamlarında kalıcılıközelligine sahiptirler. Tutundukları sediment yapı tarafından uygun sartlar altında suyabırakılabilmekte ve yüzeysel su akısı ile tasınabilmektedirler. Bu çalısmada KüçükçekmeceGölü sedimenti ile agır metallerin iliskisi (Fe, Zn, Cu) kesikli sistem reaktör kullanılaraksaptanmaya çalısılmıstır. Göl ortamını temsil eden sartlarda deneysel çalısmalaryürütülmüstür. Suyun önemli fiziko-kimyasal özelliklerinden biri olan pH'ın adsorpsiyonmekanizması üzerindeki etkisi ve degisen metal konsantrasyonlarının etkisi arastırılmıstır.Böylelikle farklı pH' larda, agır metaller ile sediment arasında farklı adsorpsiyon davranıslarıoldugu gözlemlenmistir.Anahtar kelimeler: Agır metaller, sediment, adsorpsiyon, pH, Küçükçekmece Gölü
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: AĞIR METALLER; ADSORPSİYON