Muz tipi sıvı kristallerin faz geçişi parametrelerinin dielektrik spektroskopi yöntemi ile karakterizasyonu - Kara, Hasret (My University, 2022)
Bu çalışmada, yeni bifenil bazlı bent-core yani bükülmüş çekirdekli bileşiklerin sentezi gerçekleştirilmiştir. Bu bileşikler, 3’-{4-[4-((S)-3,7-dimethyloctyloxy)benzoyloxy] benzoyloxy}-4-{4-[4- (octyloxy) benzoyloxy]benzoyloxy} biphenyl (DOB) ve 3’-{4-[4-((S)-3,7-dimethyloctyloxy)benzoyloxy]benzoyloxy}-4-{4-[4- (decyloxy) benzoyloxy] benzoyloxy}biphenyl (DDB)’ dir. Bu kullanılan yeni bükülmüş çekirdekli bileşiklerin mezomorfik özellikleri, polarizasyon mikroskobu ve diferansiyel tarama kalorimetresi kullanılarak incelenmiştir. B1mezofazı gösteren her iki mezogenin (DDB ve DOB) faz geçiş sıcaklıkları belirlendi, dielektrik parametreleri çalışıldı ve sırasıyla 135.04 oC - 62.81 oC ve 141.45 oC - 64.83 oC soğutma sıcaklık aralığında dielektrik spektroskopi tekniği ile hesaplamalar yapılmıştır. Sıcaklığa bağlı olarak dielektrik sabitinin gerçek ve sanal kısımlarının değişimi hesaplandı. İletkenlik mekanizmaları, seçilen sıcaklık bölgelerinde frekans üs değerleri, s yardımıyla elde edilmiştir. DDB ve DOB bileşiklerinin aktivasyon enerjileri farklı sıcaklık bölgelerinde hesaplandı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022
Keywords: Sıvı kristaller; Dielektrik spektroskopisi; Faz geçiş sıcaklıkları; Muz tipi sıvı kristaller