Tarihi mekanların mekan dizim yöntemi ile okunması, Güney Haliç bölgesi örneği - Gigi, Yıldırım (My University, 2009)
Dünya kültür mirasının önemli bir parçası olan İstanbul, yüzyıllardır dünya sahnesinde ekonomik, siyasi, askeri ve kültürel olarak önemli roller üstlenmiştir.Ancak son yüzyılda tüm dünyada olduğu gibi İstanbul'da da fiziksel ve sosyal değişimler yaşamaya başlamıştır. Bu değişimlerin en önemli sebebi sanayileşme ile birlikte farklılaşmaya başlayan mekansal ve toplumsal yapıdır. Dünyada özellikle ikinci dünya savaşı ve 1970 sonrası dönemde baş gösteren bu değişimler, 1980 sonrasında İstanbul'u da etkilemeye başlamıştır.Yaşanan değişimlerden tüm şehri olduğu gibi Haliç kıyılarını da olumsuz etkilemiştir. Son yüzyıl içerisinde Haliç kıyısına hızlı bir şekilde kurulan ve aynı hızla kaldırılan üretim tesisleri, bölgenin fiziksel ve toplumsal yapısında dalgalanmalara sebep olmuştur. Bu dalgalanmalar tarihi yarımadanın bazı alt bölgelerinde çöküntü sürecini başlatmıştır.Bu çalışma kapsamında İstanbul'un geçirdiği değişimlerden olumsuz etkilenen güney Haliç bölgesi incelenmiştir. Tarihi bir kent dokusuna sahip bölge mekan dizim yöntemi kullanılarak irdelenmiştir. Tespit edilen problemlere yönelik çözüm önerileri getirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Mekan dizimi; Okunabilirlik; Güney Haliç