Kombine çevrim santrallerinde ısı maliyetinin belirlenmesi - Ersoy, Süleyman (My University, 2011)
Enerji tesisi yatırımlarının karlılığı için maliyet analizi ve ürünlerin birim maliyetleri önemlidir. Elektrik üretiminin yanı sıra bölgesel ısıtmada kullanılacak sıcak suyun da üretildiği kombine çevrim kojenerasyon santrallerinde bu iki ürünün birim maliyetlerinin hesaplanması sistem seçimi ve karlılık açısından değerlendirme yapabilmeye olanak vermektedir. Bu tez çalışmasında kojenerasyon kavramı, ekserji kavramı, ekserji analizi ve ekserjoekonomi analizi anlatılmış olup kurulmakta olan 220 MWe ve 160 MWth güce sahip bir kombine çevrim kojenerasyon santralinin kısaca tanıtımı yapılmıştır. Daha sonra bu tesise ait ekserji, ekonomi ve ekserjoekonomi analizleri yapılmış olup birim maliyetler hem belirli bir değere getirilmiş maliyet analizi yöntemiyle hem de ekserjoekonomik analiz yöntemiyle hesaplanmıştır. Isı maliyeti buhar türbininden çekilen ara buharın türbinde meydana getirdiği güç kaybı farkı göz önüne alınarak bulunmuştur. Yapılan bu hesaplarda çıkan sonuçların fizibilite çalışması sırasında alınan değerlerle karşılaştırılması sonuç bölümünde verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Kojenerasyon tanımı; Ekserji kavramı