İstanbul aydınlatma master plan bölgeleme çalışmaları Galata-Pera-Taksim bölgesi - Arifoğlu, Nergiz (My University, 1999)
Galata-Pera-Taksim Bölgesi'nde, Kentsel Değerler ve Aydınlatma konulu tez çalışması kapsamında, kentsel değerler belirlenmiş ve bu değerler kent aydınlatma ilkeleri açısından incelenmiştir. Tez çalışmasının giriş bölümünde, kent aydınlatmasının İstanbul ve Galata-Pera Bölgesi için önemi anlatılmıştır. İkinci bölümünde kent aydınlatmasının amacı ve kapsamına değinilerek, aydınlatılması gereken konular belirtilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde kent aydınlatma konusu içinde yer alan "Meydanlar" ele alınarak, meydanın işlevleri ve temel aydınlatma ilkeleri anlatılmıştır. Daha sonra meydanın önemli öğelerinden, yaya dolaşım alanları, trafik meydanları, ağaç ve yeşil alanlar, yapı yüzleri, reklam öğeleri, plastik öğeler, havuz ve yapma göllerin aydınlatılması konulan incelenmiştir. Dördüncü bölümde, Galata-Pera Bölgesi'nin tarihçesine ve mimari dokusuna değinilerek, çalışma kapsamındaki kentsel değerler belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan belirlemeler doğrultusunda, bütün değerler kendi aralarında gamlandırılarak listelenmiş ve haritaya işlenmiştir. Beşinci bölümde, çalışma kapsamında saptanan değerler yedi ana grup altında toplanmış ve ayrı bölümlerde ele alınarak ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Yapılan inceleme çalışmasında her kentsel değerin, bulunduğu yer, mimari yapıların tarihçesi ve mimari özelliklerine kısaca değinilmiş, aydınlık düzeyi ve ışıklılık ölçmeleri yapılarak mevcut aydınlatma durumları belirlenmiş, elde edilen bütün bilgiler çizelgeler halinde sunulmuştur. Xi Çalışmanın altıncı bölümünde, incelenen kentsel değerler, taşıdıkları özelliklere göre bir değerlendirme sistemi içinde, kent aydınlatma açısından öncelik sıralan belirlenerek, öneride bulunulmuş, elde edilen bütün bilgiler çizelge ve haritalar üzerine işlenmiştir. Yedinci bölümde yapılan çalışmaların sonucu ve bazı öneriler yazılmıştır. Tezin Ekler bölümünde ise, çalışma bölgesi içinde bulunan Taksim Meydanı örneklenerek, mevcut durumu incelenmiş ve aydınlatılmasına ilişkin temel ilkeler belirlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Kent aydınlatma; Meydanlar; İstanbul ve Galata-Pera; Galata-Pera bölgesindeki kentsel değerler