Büyük yük kaldıran hidrolik asansörlerde dinamik problemlerin incelenmesi ve konstrüksiyon değerlendirmeleri - Gökoğlan, Kerim Ozan (My University, 2004)
Hidrolik asansörler gün geçtikçe daha fazla kullanım alanı bulmaktadır. Gelişen teknoloji ile hidrolik asansör ekipmanları daha sorunsuz çalışmaktadır. Ancak asansör montajında yapılacak çeşitli montaj hataları hidrolik asansörlerde önemli dinamik problemlere yol açmaktadır, özellikle ağır yük taşıma kapasiteli çift piston tahrikli indirekt hidrolik asansörlerde bu durum daha belirgin hale gelir. Sözü geçen hatalardan en önemlisi pistonun senkronize hareket ettirilmeyişi ve çeşitli eksen kaçıklıklarıdır. Bu çalışmada, halatların ve pistonun eksen kaçıklığı, valf ayarsızlığından dolayı kaldırma kuvveti farklılıkları ve yine valf ayarsızlığından dolayı pistonunlardan birinin pistonu darbeli çalıştırması sonucunda ortaya çıkan dinamik problemler örnek bir asansörde incelenmiştir. İncelenen ömek asansör, 0,40 m/s piston hızlı, 6 durak, S000 daN kaldırma kapasiteli çift piston tahrikli tandem tip hidrolik asansördür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Hidrolik asansörler; Büyük yük kaldıran hidrolik asansörlerde titreşim sebepleri; Çift pistonlu tanden tip hidrolik asansör için titreşim sebepleri ve incelenmesi