Buz klası kurallarının incelenmesi - Demirbolat, Seda (My University, 2009)
Bu tezin amacı Buz Klası Kuralları'nın uygulama alanlarının ve gemi yapısına etkisinin araştırılmasıdır. Fin - İsveç Bayrak Devletleri tarafından bu bölgedeki buzlu sularda gemilerin güvenli seyrini sağlamak için getirdiği bir takım yapısal zorunlulukları içermektedir. Ayrıca kuralların çıkış sebebi, uygulama yöntemleri ve buz sınıfları arasındaki farklar işlenmiştir. Daha sonra bu konuda yapılan teknik çalışmalar, araştırmalar, makaleler araştırılmıştır. En son olarak aynı tonajdaki iki farklı buz klaslı geminin Türk Loydu Buz Klası Kuralları'na göre hesapları yapılıp, aralarındaki yapısal farklar incelenmiştir. Aynı zamanda buz klasına sahip olmanın gemiye getireceği ekstra maliyetler de hesaplanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Fin-İsveç Buz klası kuralları; Buz klası