Değişim sonrası Rusya ekonomisinde KOBİ'lerin önemi ve rolü: Rus matbaa sektörünün incelenmesi - Dongak, Evgeny (My University, 2011)
Bu çalışmada Türkiye için ekonomik önemi giderek artan Rusya'daki Perestroyka dönemi ve sonrası yaşanan ekonomik ve tarihi gelişmeler, küçük ve orta boy işletmeler ve matbaa sektörleri ele alınmıştır. Çalışmanın amacı 1991 sonrası Rus ekonomisinde faaliyet göstermeye başlayan küçük ve orta boy işletmelerin gelişim süreci ile birlikte ekonomik rolünü ve önemini belirlemek ve bir KOBİ sektörü olan Rus matbaa sektörünün detaylı incelemesini yapmaktır.Öncelikle giriş kısmında çalışmanın inceleme alanı ve amacı belirtildi. İlk bölümde Rusya'nın ekonomik gelişim sürecinin tarihsel olarak incelemesi yapıldı. Bu başlık altında Perestroyka dönemi ve sonrasında yaşanan gelişmeler aktarıldı. Ayrıca, geçiş dönemi ekonomilerinde piyasa reformunun özelliklerinin incelemesi yapıldı. İkinci bölümde, literatür taraması sonucu KOBİ mevzuatı ve Rusya'da KOBİ türleri, sorunları, avantajları, dezavantajları ile birlikte KOBİ sektörünün Rus ekonomisi için önemi ve rolü belirtildi. Üçüncü bölümde de matbaa sektörünün genel değerlendirilmesi yapıldı ve son olarak 2008 küresel finans krizinin sektör üzerinde etkisi incelendi.Son olarak çalışma ile ilgili sonuç getirilmiştir. Söz konusu çalışma neticesinde Rusya'da KOBİ sektörünün gelişme sürecini devam ettirdiği ve ekonomideki payı ve önemi giderek arttığı belirlendi. Bununla birlikte, matbaa sektörünün eski sektör olması ve imalat sektörü içinde yer alması onun Rus ekonomisinde sağlam konuma sahip olmasını sağladı. Matbaa sektörünün 2008 küresel finansal krizden olumsuz etkilendiği belirlendi ve halen o dönemde yaşadığı sıkınıtıları aşmaya çalıştığı görülmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2011
Keywords: Rusya’nın ekonomik gelişim süreci; Rusya’daki Kobi tanımı; Rusya matbaa sektörünün temel ekonomik göstergeleri